Bez dopusnice za rad

Hrvatski studiji u pat-poziciji nakon što je Blaženka Divjak odlučila zaigrati na kartu zakonitosti

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Iako im o tome ovisi egzistencija, profesori Hrvatskih studija smatraju da bi ministrica Divjak bila posve dosljedna da im je uskratila dopusnicu. Tada bi se oni našli na ulici, ali bi odgovorni za loše odluke morali snositi odgovornost



ZAGREB Hrvatski studiji našli su se u pat-poziciji nakon što je ministrica Blaženka Divjak odlučila zaigrati na kartu zakonitosti i vratila na ponovno razmatranje Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) pozitivno mišljenje o reakreditaciji Hrvatskih studija.


Ova je ustanova, podsjetimo, 2014. dobila reakreditacijsku preporuku čije je zahtjeve trebala ispuniti do prosinca 2017. Taj je rok odavno prošao, uprava HS-a predala je potrebnu dokumentaciju AZVO-u, ali dopusnicu za rad na temelju koje mogu obavljati nastavu i izdavati diplome još uvijek nemaju.  


Za ministricu Divjak sporno je ono na što sindikat i zaposleni upozoravaju već  više od godinu dana: nezakonitost odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu od 17. siječnja 2017. o promjeni statusa Hrvatskih studija iz sveučilišnog centra u sveučilišni odjel.




Taj je preustroj, upozoravalo se od početka, bio protivan članku 64. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, no Akreditacijski savjet AZVO-a tu činjenicu u svom mišljenju o Hrvatskim studijima nije uzeo u obzir.


Ministrica Divjak dala je do znanja da nije spremna preuzeti na sebe odgovornost za izdavanje dopusnice za rad nezakonito ustrojenom odjelu. Prema nekim procjenama, nakon ovakvog njezinog poteza Hrvatski studiji zakonitu dopusnicu ne mogu dobiti ni na koji način.


Jedan od pokušaja da se njihov status legalizira zabilježen je u vrijeme ministra Pave Barišića, kad se izmjenama Zakona o znanstvenoj djelanosti pokušalo proširiti definiciju sveučilišnog odjela čime bi ga se praktički izjednačilo s fakultetom.  Taj je pokušaj pao smjenom na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a tada je postalo jasno da se zakon neće krojiti prema potrebama Hrvatskih studija.


Vraćanje statusa sveučilišnog centra nije opcija, jer bi to značilo potpuno poraz aktualnog vodstva ove ustanove i njihovih mentora u Sveučilištu. Preostaje još jedna opcija koja bi mogla osigurati opstanak Hrvatskih studija, a to je eventualna ekspresna promjena  Pravilnika o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama, kojom bi se uvelo interdisciplinarno polje Hrvatskih studija.


– U pat-poziciji smo za koju nema rješenja – komentira jedan od zaposlenika Hrvatskih studija, uvjeren da višegodišnja agonija ove ustanove polako ide svome kraju. Na Hrvatskim studijima, kaže, trenutačno vlada potpuna improvizacija, procedura koja je nekad bila svetinja više se uopće ne poštuje, a zaposleni u strahu od sankcija šute.


Iako im o tome ovisi egzistencija, profesori Hrvatskih studija smatraju da bi ministrica Divjak bila posve dosljedna da im je uskratila dopusnicu. Tada bi se oni našli na ulici, ali bi odgovorni za loše odluke morali snositi odgovornost.


Dok Akreditacijski savjet razmatra je li smio dati  pozitivno mišljenje nezakonito ustrojenom odjelu, ostaje pitanje što će biti sa studentima koji su nadomak diplome, i hoće li one biti valjane ako Hrvatski studiji izgube licencu.