Akreditacijski savjet

Hrvatski studiji pred dobivanjem akreditacije

Ljerka Bratonja Martinović

Promjene neće biti na štetu niti jednog studija  / snimio D. KOVAČEVIĆ

Promjene neće biti na štetu niti jednog studija / snimio D. KOVAČEVIĆ

Problem je što pada interes za studije HS-a, a nastavnici se boje daljnjeg urušavanja kvalitete



Akreditacijski savjet Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) dao je pozitivno mišljenje o dokumentaciji Hrvatskih studija, kojom se dokazuje da imaju uvjete za nastavak rada, potvrdio nam je jučer pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević.


Riječ je još uvijek o neslužbenoj informaciji, koju je dan ranije u javnost plasirao zagrebački rektor Damir Boras. Zeleno svjetlo za nastavak rada HS-a treba dati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, nakon što dobije takvu preporuku AZVO-a.


– To je pozitivna vijest, ali sada slijedi službena procedura – veli Grčević.




Pročelnik HS-a očekuje da će od jeseni krenuti s izmijenjenim studijskim programima, a svi studenti koji su upisali studije HS-a proteklih godina, imat će pravo završiti studij u obliku u kojem su ga upisali.


Nastavnici filozofije, psihologije, sociologije, ali i studenti, i danas strahuju da bi u reorganizaciji HS-a njihovi studiji jednostavno mogli nestati. Grčević to opovrgava i tvrdi da »promjene neće biti na štetu niti jednog studija«. Dok su za upravu stvari jasne, drugi još uvijek imaju mnogo dilema. Studenti svjedoče o padu interesa za studije HS-a, a nastavnici se boje urušavanja kvalitete.


– Studij kroatologije i danas nije do kraja riješen, pa studenti koji je završe ne mogu predavati u osnovnoj školi. Na pitanje gdje će raditi studenti koji završe demografiju i iseljeništvo, nitko nema odgovora – kaže jedna studentska predstavnica.


U Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja zadovoljni su viješću o pozitivnoj ocjeni za HS, ali bi, kažu, htjeli da takvu ocjenu prati i kvaliteta.


– Želimo da se Hrvatski studiji razvijaju na kvalitetan, a ne na bilo koji način – komentira Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata. Masovno zapošljavanje na HS-u suprotno je, kaže, padu interesa za studij, a upitnima smatra i predložene promjene programa. »Ima mnogo dilema, proces još nije dovršen. Na ministrici Divjak je da donese odluku o tome je li ispunjeno sve što se od HS-a tražilo«, zaključuje Radeka.Prof. Tomislav Janović s Odsjeka za filozofiju HS-a upozorava na upitnu zakonitost HS-a kao sveučilišnog odsjeka te smatra da bi s odlukom o akreditaciji trebalo pričekati do pravorijeka Višeg upravnog suda po tom pitanju.