Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. veljače 2020.
Hrvatska Florida

Hrvatski studiji ovih dana "udomili" i Pavu Barišića. Upisuju nove studente, iako još nisu riješili status

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 20:02 2019-07-12T20:02:19+02:00

Hrvatski studiji ovih su dana »udomili« i bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, a u kuloarima ironično ih zovu »hrvatskom Floridom« zbog poodmakle dobi novozaposlenih nastavnika

ZAGREB - Iako će i ovog ljeta upisivati nove studente, Hrvatski studiji još uvijek – potvrđuju to i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) – nisu riješili svoj status. Zbog činjenice da kao sveučilišni odjel ne smiju pokrivati sedam znanstvenih područja, već samo jedno, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odbila je lani potpisati pozitivnu akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) i vratila je »na ponovno razmatranje«.

Sporan pravni status Hrvatskih studija unatoč tome nije riješen do danas, a pred Upravnim sudom u Zagrebu već 2,5 godine vodi se spor u kojem sud treba reći jesu li Hrvatski studiji u protuzakonitom statusu. U međuvremenu, Sveučilište u Zagrebu je najavilo, a Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija i potvrdilo, da će se status HS-a mijenjati iz sveučilišnog odjela u fakultet. To se, međutim, do danas nije dogodilo, a budući studenti i njihovi roditelji pitaju se je li pametno upisivati studije koji nisu dobili reakreditaciju.

Pitanje statusa Hrvatskih studija pokrenuo je krajem lipnja saborski zastupnik Željko Jovanović (SDP), zastupničkim pitanjem ministrici Divjak u kojem je pita kako je moguće da više od godinu i pol dana nakon isteka privremene dopusnice za rad Hrvatskih studija, a bez izdavanja nove, ta ista ustanova normalno radi: »Štoviše, zapošljava nove ljude, i to daleko masovnije nego bilo koje drugo visoko učilište u Hrvatskoj te upisuje nove studente, i to ne samo na postojeće, već i na nove studijske programe koji još nisu prošli odgovarajući postupak evaluacije.«.

Prepiska bez rješenja

– Pritom je zanimljivo primijetiti da je nezanemariv dio novozaposlenih kadrova na Hrvatskim studijima stariji od 65. godina, a da je većina onih koji su napustili ustanovu, od kojih mnogima nije produljen ugovor o radu, iako su za to zadovoljavali uvjete, bili mladi i perspektivni ljudi, na početku ili na vrhuncu svojih karijera, navodi Jovanović.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju da Hrvatski studiji »i dalje imaju valjanu dopusnicu za rad«, no u postupku reakreditacije, koju HS još nije prošao, vide problem koji ne znaju, ili ne žele riješiti.

Nakon što je AZVO od ministrice Divjak dobila nalog da ponovno razmotri pozitivnu akreditacijsku preporuku HS-u, Agencija je u kolovozu 2018. godine odbila izdati drugačiju preporuku navodeći da je visoko učilište »poduzelo promjene u ustroju koje su pridonijele unapređenju kvalitete rada«. Iz AZVO-a su poručili i da (ne)zakonitost ustroja HS-a nije u njihovoj nadležnosti.

Prepiska MZO-a i AZVO-a se nakon toga nastavila, pa je MZO u rujnu uputilo novi zahtjev za donošenjem akreditacijske preporuke, tvrdeći da AZVO ima dužnost voditi računa o zakonitosti pravnog statusa i položaja Hrvatskih studija. Iz AZVO-a ostali su pri svom stavu, a pitanje reakreditacije, kažu u MZO-u, stoga je još uvijek otvoreno.

Sveučilište šuti

– Procjena je Ministarstva da pravni status sveučilišnog odjela Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu nije u skladu s čl. 64., st. 1. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te se AZVO treba očitati o tome je li spomenuto visoko učilište postiglo preporuke iz izvorne akreditacijske preporuke o reguliranju pravnog i zakonitog statusa ovog visokog učilišta unutar Sveučilišta u Zagrebu, poručuju sa Svetica.

Da stvar bude gora, MZO je od Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja još 2017. godine dobilo zahtjev za provedbom upravnog nadzora nad zakonitošću rada Sveučilišta u Zagrebu zbog preimenovanja HS-a u sveučilišni odjel, ali ga nije bilo u stanju provesti zbog uporne šutnje Sveučilišta u Zagrebu.

– Stava smo da odredba odluke Senata o statusu Hrvatskih studija kao sveučilišnog odjela nije zakonita, kao ni zapošljavanje nastavnika na tom odjelu. Zakonom je, naime, propisano da se na sveučilišnom odjelu zapošljavaju nastavnici, znanstvenici i suradnici iz određenog znanstvenog polja ili interdisciplinarnog znanstvenog područja, dok na sveučilišnom odjelu Hrvatski studiji rade nastavnici, znanstvenici i suradnici iz većeg broja područja i polja znanosti, kažu u MZO-u. I po tom pitanju tražili su očitovanje Sveučilišta, ali odgovora nisu dobili.

Neizmijenjena uredba

– Iako je upravljanje ljudskim potencijalima dio akademske samouprave i nadležnosti sveučilišta, ono mora biti u skladu s propisima. U pogledu nadzora nad novim zapošljavanjem, za nova zapošljavanja na javnim ustanovama potrebno je prvo dobiti suglasnost nadležnog ministarstva, u ovom slučaju Ministarstva znanosti i obrazovanja, a što na Hrvatskim studijima nije bio slučaj, poručuju sa Svetica.

MZO je od Ministarstva uprave tražilo izmjenu Uredbe o Registru zaposlenih u javnom sektoru tako da im se omogući davanje suglasnosti na bilo kakvu promjenu zaposlenih, no Uredba još nije izmijenjena. Dok iz MZO-a tvrde da će se novim Zakonom o osiguranju kvalitete u visokom obrazovanju postrožiti postupak reakreditacije, Hrvatski studiji »udomili« su ovih dana i bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, a u kuloarima ironično ih zovu »hrvatskom Floridom« zbog poodmakle dobi novozaposlenih nastavnika. Neslužbena je procjena da se na HS-u u zadnjih godinu dana zaposlilo više od 60 osoba, što je nezapamćen »bum« novih zapošljavanja u akademskoj zajednici.

AZVO: Nema zabrane upisa studenata

Iz AZVO-a na naš upit o reakreditaciji Hrvatskih studija kažu da do sada nisu zaprimili rješenje MZO-a o ishodu te reakreditacije.

– S obzirom na to da istek pisma očekivanja ne znači automatski i zabranu upisa studenata, kandidati koji se prijavljuju za upis na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020. mogu se prijaviti i za studije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, poručuju iz Agencije

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.