Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Skijaška ''karavana''

foto Hrvatski skijaški tjedan: Oko 200 tisuća ljubitelja skijanja kreće prema europskim skijalištima

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 2. siječanj 2016. u 9:15 2016-01-02T09:15:00+01:00

Hrvatske putničke agencije kažu da bilježe od 10 do 30 posto veću prodaju ski aranžmana u odnosu na lanjsku sezonu, pri čemu su uobičajeno najtraženiji termini od 2. do 16. siječnja zbog školskih praznika

RIJEKA – Sezona skijanja za hrvatske građane je počela, a vjerojatno ih je najveći broj na talijanska, austrijska, slovenska i franscuska skijališta otišao već danas. Barem oni koji imaju djecu i ravnaju se prema školskim praznicima, a tako, nažalost, ubodu i najskuplju cijenu.

Tako i vesela riječko-splitska ekipa koju smo zatekli na Vratima Jadrana, gdje se uvijek okupljaju skijaši na odlasku. Ova ekipa od dvadesetak članova, što odraslih, što djece, krenula je na skijanje u Italiju. Pitamo ih jesu li dugo štedjeli za zimske radosti i jesu li platili u gotovini ili će obročno.

 – Nismo još nikako platili, kaže nam Splićanin znakovitog imena i prezimena – Ante Tomić. Odmah pored njih je i riječka ekipa od četiri obitelji. 

 – Idemo u Austriju, ostat ćemo sedam dana. Već pet godina idemo u Austriju, uglavnom ista ekipa, kažu nam Riječanke Mirjana Vivoda i Renata Okretič. Je li im skupo, pitamo ih, a one kažu – Nije ni jeftino, da se nekako. 

Nema službenih ni pouzdanih podataka koliko će Hrvata ove godine na skijanje, jer mnogi od njih odlaze u individualnim aranžmanima, no agencije procjenjuju da će ove sezone organizirano i individualno na skijanje iz Hrvatske ići oko 200 tisuća ljudi te da će sezona trajati sve do 1. svibnja.
Hrvatske putničke agencije kažu da bilježe od 10 do 30 posto veću prodaju ski aranžmana u odnosu na lanjsku sezonu, pri čemu su uobičajeno najtraženiji termini od 2. do 16. siječnja zbog školskih praznika.
Najtraženije su destinacije u Austriji, slijedi Italija, za kraće boravke i Slovenija, dok Francusku nerijetko odabiru mlađi skijaši željni dobre zabave uz pristupačne cijene.

Tako je još 1. siječnja navečer iz Rijeke otišlo nekoliko autobusa prepunih skijaša koji će skijati u Francuskoj.
Prema podacima koje su iznijele agencije, apartmani za više osoba za sedam dana mogu se naći za oko 2.000 do 2.500 tisuće kuna, pri čemu je ponegdje u tu cijenu uključena i dnevna ski karta.
Najviše aranžmana prodaju građanima Zagreba i Rijeke te Dalmacije.
Većinu aranžmana građani kupuju na rate, a agencije očekuju da će i ove godine najviše aranžmana prodati u last minute opciji. 

RI0201ED6
Primorci krenuli put skijališta / Foto Sergej Drechsler

Osigurani uvjeti za skijanje

»Skijaši koji iz Hrvatske za vikend kreću put skijališta ne trebaju brinuti za snijeg jer će ga prema prognozama biti na svim popularnim skijalištima i baš se za vikend očekuje da 'zabijeli' sve kako treba«, ističe za Hinu direktor zagrebačkog Kompasa Ivan Pukšar.
Kompas je ove sezone zabilježio 11-postotni porast prodaje skijaških aranžmana, a kao i svake godine skijanje najviše traže Zagrepčani, dok se promjena vidi u nešto većem zanimanju za talijanskim, a manjem za austrijskim skijalištima, što Pukšar pripisuje nešto povoljnijim cijenama u Italiji. Dosta se traži i Slovenija, što su zapravo tri tradicionalne skijaške destinacije za ski putnike iz Hrvatske.

»Bez obzira na prognozu, koja je sada ipak 'sklonija' skijanju, jer se na svim najtraženijim skijalištima najavljuje snijeg za vikend, svi koji putuju mogu biti mirni jer su osigurani uvjeti za skijanje osnježivanjem ako treba, kao i ostali sadržaji«, ističe voditeljica komunikacija Atlasa Nikolina Frklić. Iz agencija ističu i kako su cijene skijanja manje-više slične prošlogodišnjima. (H)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze