Vatra u Ljubuškom

Hrvatski kanaderi gase velike požare u BiH

Hina

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Pripadnici Protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva protupožarna zrakoplova kanadera CL-415 danas upućeni su u četvrtak, na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske, u Bosnu i Hercegovinu (BiH), na ispomoć kod gašenja velikih požara koji su zahvatili područje Ljubuškoga



ZAGREB Pripadnici Protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva protupožarna zrakoplova kanadera CL-415 danas upućeni su u četvrtak, na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske, u Bosnu i Hercegovinu (BiH), na ispomoć kod gašenja velikih požara koji su zahvatili područje Ljubuškoga.


Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) priopćila je u četvrtak navečer da je, na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova BiH i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane i uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike, donesena jOdluka Vlade Republike Hrvatske o uporabi Oružanih snaga u svrhu pružanja humanitarne pomoći BiH radi gašenja požara.


U skladu s odlukom hrvatske Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je naredbu za upućivanje šest pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske s dva protupožarna zrakoplova kanadera CL-415 u BiH radi gašenja požara.




Hrvatska je do sada u Bosni i Hercegovini pružala pomoć u gašenjima požara u pet navrata i to kroz 2012. i 2013. godinu. Osim u BiH, Hrvatska je također pružala pomoć u gašenjima požara i u Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, Izraelu i Portugalu.