Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
14. prosinca 2019.
Počast hrvatskim žrtvama

Hrvatski aktivisti za ljudska prava poklonili se žrtvama Trusine

Snimio Boris PAVELIĆ
Snimio Boris PAVELIĆ
Autor:
Objavljeno: 29. siječanj 2018. u 18:18 2018-01-29T18:18:00+01:00

"Svaka žrtva zaslužuje sjećanje i počast. Hvala vam što ste došli", kazala je aktivistima Dragica Tomić

Aktivisti za ljudska prava iz Hrvatske položili su danas vijenac pred spomen obilježje ubijenima u Trusini, selu pored Konjica u Hercegovini, gdje su snage Armije BiH 16. travnja 1993. ubile 15 hrvatskih civila i 7 vojnika HVO-a.Pred spomen obilježjem žrtvama u Trusini, dvadesetak aktivista dočekale su Dragica Tomić i Cecilija Anđelić, predsjednica i potptedsjednica udruge koja okuplja obitelji zrtava ubijenih u Trusini.

Zajedno su položili vijenac i zapalili svijeće, a potom je Dragica Tomić izmolila molitvu za žrtve."Svaka žrtva zaslužuje sjećanje i počast. Hvala vam što ste došli", kazala je aktivistima Dragica Tomić, koja je u ratu izgubila supruga, a danas živi sama u selu pored Trusine. Sin joj je u Zagrebu, a kći s obitelji u Njemackoj.

Do rata, u hrvatskom selu Trusini  živjelo je stotinjak obitelji, a danas nema više nikoga.Zločin u Trusini dogodio se istog dana kada i pokolj 116 bosnjackih civila u stotinjak kilometara udaljenim Ahmićima.

"Za Ahmiće se doznalo isti dan, a nama je trebalo nekoliko godina da proširimo istinu o zločinu u Trusini", kazala je Tomić.Sud BiH prošle je godine pravomoćno potvrdio presude na 15, 12 i 10 godina zatvora pripadnicima odreda "Zulfikar" Armije BiH, koji su počinili ratni zločin u Trusini.

Proteklog vikenda, hrvatski aktivisti za ljudska prava odali su počast zrtvama rata u Mostaru te žrtvama HVO-a u Ahmićima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.