Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. ožujka 2020.
Epidemija

foto Hrvatska vojska podiže ekspedicijski kamp i šatore ispred KB Dubrava: 'Radit ćemo i u tri smjene'

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 19. ožujak 2020. u 17:41 2020-03-19T17:41:00+01:00

Ovdje je u planu podignuti kamp kao smještajnu jedinicu, a trenutno u ovoj fazi, smještajna jedinica ima kapacitet za više od 200 ljudi. Kamp je inače samoodrživ, ali smo u dogovoru s Ministarstvom zdravstva odlučili da ćemo za sada razviti samo smještajne jedinice, rekao je general-bojnik Mladen Fuzul

ZAGREB Pripadnici Hrvatske vojske počeli su u četvrtak s podizanjem šatora i ekspedicijskog kampa ispred Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, kapaciteta 270 kreveta za prihvat oboljelih pacijenata, a planira se postaviti do subote.

Radove postavljanja ekspedicijskog kampa i šatora obišao je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul pojasnio je o kakvoj vrsti kampa.

"Ovdje je u planu podignuti kamp kao smještajnu jedinicu, a trenutno u ovoj fazi, smještajna jedinica ima kapacitet za više od 200 ljudi. Kamp je inače samoodrživ, ali smo u dogovoru s Ministarstvom zdravstva odlučili da ćemo za sada razviti samo smještajne jedinice", rekao je.

General Fuzul ističe kako su pripadnici Zapovjedništva za potporu formirani u četiri tima: „U mogućnosti smo raditi i tri smjene. U svakom timu je 10 do 15 pripadnika, što je optimalan broj vojnika potrebnih da bismo podigli ovakvu jednu instalaciju“.

Pukovnik Milan Slavica izvijestio je da je cilj postaviti kamp do subote: "Trenutno je ovdje 30 ljudi, a snage će rasti u skladu s razvojem situacije", dodao je.

Naime, samoodrživi ekspedicijski kamp služi za smještaj postrojbe veličine oko 300 vojnika, primarno u inicijalnoj fazi ratnih, ali i mirnodopskih misija/operacija u ekstremnim uvjetima. Radi se o samoodrživom šatorskom kampu za ekstremne uvjete koji služi u primjeni u terenskim uvjetima, ali je namijenjen i za civilnu uporabu u slučaju humanitarnih katastrofa.

Šatori Alaska dimenzija su: duljina 10 m x širina 6 m x visina 3,25 m. Napravljeni su od višeslojnog termostabilnog pokrovnog materijala, uspješno testirani na udare vjetra do 110 – 130 km/h. Komplet uključuje jedinicu za grijanje i hlađenje i čvrsti montažni panel pod.

Naime, sukladno zahtjevu Ministarstva zdravstva i Odluci Vlade RH, Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti pruža pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljanjem samoodrživog ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora tipa Alaska u sklopu primarnog intenzivističkog centra, u dijelu KB Dubrava koji zadovoljava specifične potrebe, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Odluka je donesena u skladu s potrebama provedbe mjera zaštite građana Republike Hrvatske tijekom epidemije širenja koronavirusa i osiguranja odgovarajuće zdravstvene zaštite oboljelim pacijentima i u sklopu primarnoga intenzivističkog centra u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu, dodaje se u priopćenju.

z1903k40

z1903k41

z1903k42

z1903k43

z1903k45

z1903k44

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.