Cjepivo protiv pneumokoka

Hrvatska uvodi još jedno obvezno cjepivo za bebe: Liječnici tvrde da nema ozbiljnih nuspojava

Ljerka Bratonja Martinović

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Bakterija koja kod djece najčešće uzrokuje upale uha i upale pluća, ali može uzrokovati i meningitis ili otrovanje krvi. Vrlo rasprostranjen, često otporan na antibiotike, a najopasniji je za malu djecu i osobe starije od 65 godina



ZAGREB Prema Nacionalnom kalendaru cijepljenja, od iduće godine sva će djeca mlađa od godinu dana biti cijepljena protiv pneumokoka, bakterije koja kod djece najčešće uzrokuje upale uha i upale pluća, ali može uzrokovati i meningitis ili otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji koja je vrlo rasprostranjena, često je otporna na antibiotike, a najopasnija je za malu djecu i osobe starije od 65 godina. Djeca će se cijepiti u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci.


Još uvijek se odlučuje o tome hoće li Hrvatska u kalendar cijepljenja uvesti 10-valentno ili 13-valentno cjepivo, koje štiti od nešto više serotipova pneumokoka. Stručnjaci su za uvođenje tog potentnijeg cjepiva, jer upravo serotip 19, ističe Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«, uzrokuje najgore oblike pneumokoknih bolesti, a javlja se u 47 posto djece mlađe od pet godina.


Takvo 13-valentno cjepivo koristi se u 109 država svijeta (SAD, Kanada i većina EU država), dok 10-valentno koristi 39 država, primjerice koristi Belgija, Novi Zeland, te zemlje Afrike i Južne Amerike.




Hrvatska država sada osigurava besplatno cijepljenje protiv pneunokoka 13-valentnim cjepivom za osobe visokog rizika, dijabetičare, onkološke bolesnike, srčane i plućne bolesnike.


– Ovo je jedini način da se smanji pobol od pneumokoka. Cijepljenje rizične populacije na pobol nije imalo nikakvog utjecaja, a očekujemo da bi se redovitim cijepljenjem djece upala srednjeg uha mogla reducirati za 30 do 40 posto, a meningitis za 70 do 85 posto – ističe Tešović.


Foto Pixabay


Foto Pixabay



Preciznih podataka o učestalosti invazivne bolesti izazvane pneumokokom nema, a na temelju krvnih nalaza procjenjuje se da teži oblik bolesti izazvane tom bakterijom ima 33 djece mlađe od dvije godine na 100.000 djece. Podaci iz Zagreba pokazuju veću učestalost, 80 na 100.000, no Tešović to pripisuje činjenici da se u glavnom gradu bolesnu djecu češće testira pa je i slika realnija.


– Radi se o tisućama bolesnika – ističe Tešović. Invazivnom bolešću smatra se prodor pneumokoka u krv, moždane tekućine i druge sterilne prostore u tijelu, iako vrlo teška može biti o neinvazivna upala pluća ili upala uha koja može trajno oštetiti sluh, objašnjava infektolog.


Prema iskustvima Ive Palčić, pedijatrice iz Poliklinike za dječje bolesti Helena, u osam godina cijepljenja protiv pneumokoka, koje provode na zahtjev roditelja, nisu imali niti jedno dijete s meningitisom, teškom upalom pluća ili uha uzrokovanima pneumokokom. Nuspojave su se, dodaje, svodile na blaže lokalno crvenilo i prolaznu povišenu temperaturu.