Osnivanje Ureda europskog javnog tužitelja

Hrvatska u Europi “više brzine” s još 15 članica: Tko “mazne” EU novac, gonit će ga – EU tužitelj

Irena Frlan Gašparović

Reuters

Reuters

Vijeće EU u ponedjeljak je izvijestilo da je 16 članica europskim institucijama poslalo obavijest da će pokrenuti tzv. pojačanu suradnju s ciljem osnivanja Ureda europskog javnog tužitelja. »Pojačana suradnja« omogućuje državama koje to žele da surađuju na nekom području, ne čekajući da se oko toga složi svih 28 članica



ZAGREB Zbog prijevara i zloporaba, iz proračuna Europske unije godišnje »nestane« u prosjeku oko 500 milijuna eura, ustvrdila je još prije četiri godine Europska komisija predloživši osnivanje Ureda europskog javnog tužitelja koji bi se bavio onima koji pokušavaju (ili uspiju) »maznuti« novac iz EU proračuna, primjerice sredstva iz EU fondova.


Četiri godine kasnije Ured je konačno pred osnivanjem, ali ga neće podržati 28, nego 16 država članica EU-a. Među njima je i Hrvatska.


Vijeće EU u ponedjeljak je izvijestilo da je 16 članica europskim institucijama poslalo obavijest da će pokrenuti tzv. pojačanu suradnju s ciljem osnivanja Ureda europskog javnog tužitelja. »Pojačana suradnja« omogućuje državama koje to žele da surađuju na nekom području, ne čekajući da se oko toga složi svih 28 članica.




Drugim riječima, radi se o svojevrsnoj »Europi više brzina« o kojoj se nakon Brexita sve više počelo govoriti. Zbog nemogućnosti da se sve članice slože oko europskog tužitelja, u ovom slučaju u »prvu« brzinu krenulo je 16 država: uz Hrvatsku, tu su i Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Njemačka, Grčka, Španjolska, Finska, Francuska, Litva, Luksemburg, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Slovačka. Druge države mogu se priključiti ako i kada to požele.


Prema priopćenju Vijeća, »Ured europskog javnog tužitelja bit će nadležan za vođenje istraga, kazneni progon i pokretanje sudskih postupaka protiv počinitelja kaznenih djela usmjerenih protiv financijskih interesa Unije«.


Ured bi trebao biti ustrojen tako da ima glavnog europskog tužitelja, koji se bira među kandidatima koje predlože države članice. On vodi kolegij europskih tužitelja koji se sastoji od jednog tužitelja iz svake članice (koja sudjeluje u pojačanoj suradnji). Istrage i kazneni progon vodit će delegirani europski tužitelji u svojim državama članicama podrijetla.


Novo EU tijelo, međutim, još nije uspostavljeno. Iz Vijeća su izvijestili da će se još nastaviti pregovori kako bi se finalizirao tekst nove uredbe. Kada nacrt bude do kraja dogovoren, mora ga potvrditi i Europski parlament.