Odluka Vlade

Hrvatska šalje dva Canadaira Crnoj Gori

Hina

Foto NL arhiva

Foto NL arhiva



ZAGREB Hrvatska Vlada održala je u četvrtak telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Crnoj Gori te će na požarište poluotoka Luštica, na ispomoć kod gašenja požara, biti poslana dva zrakoplova Canadair.


Zahtjev za pružanje humanitarne pomoći uputio je Direktorat za izvanredne situacije Ministarstva unutarnjih poslova Crne Gore Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u Republici Hrvatskoj, navodi se u priopćenju s telefonske sjednice Vlade RH.


Sukladno Zakonu o obrani, na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike Hrvatske, Vlada je donijela Odluku kojom se odobrava prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Crnoj Gori u gašenju požara. Za izvršenje zadaća pružanja humanitarne pomoći odobrava se korištenje dvaju zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, navodi se u priopćenju sa telefonske sjednice Vlade RH.




Iz Ministarstva obrane priopćeno je da je u skladu s Odlukom Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH donio je naredbu za upućivanje šest pripadnika Oružanih snaga RH s dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 u Crnu Goru, radi gašenja požara.


Također, zbog velikih požara u Crnoj Gori i neophodnosti funkcioniranja protupožarnih zrakoplova, na zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova Crne Gore, Ministarstvo obrane je Crnoj Gori pružilo pomoć u obliku isporuke dodatne opreme, guma za protupožarni zrakoplov Airtractor.


Inače, požar koji se s brda Bjelotina u Crnoj Gori sinoć prešao u Konavle, poviše sela Bani, je pod nadzorom. Jutros su ga gasila četiri kanadera, jer vatrogasci ne mogu pristupiti brdu.Taj je požar, prema prvim procjenama, zahvatio oko 250 hektara površine, od čega je 50 hektara s hrvatske strane.