Nove mjere pomoći iz EU-a

Hrvatska nije u planu, ali će tražiti dodatne kvote za jabuke

Gabrijela Galić

Dosad je Hrvatskoj bila odobrena kvota od 4.050 tona jabuka i 7.900 tona mandarina. Proizvođači jabuka kvotu su maksimalno iskoristili, sada će tražiti pomoć za barem još tri tisuće tona ovog voća



ZAGREB  Europska komisija planira usvojiti dodatne mjere pomoći poljoprivrednicima pogođenim ruskom zabranom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU. Dodatne interventne mjere još se uvijek dogovaraju i o njima bi trebalo biti govora na Vijeću ministara početkom idućeg tjedna.


No, kako je Komisija objavila, mjere će biti regulirane posebnim dodatkom Delegirane uredbe Komisije kojom se reguliraju interventne mjere poljoprivrednicima pogođenim ruskim embargom i trajat će do konca lipnja iduće godine.


   Na pomoć bi pravo imali poljoprivrednici iz 12 zemalja EU koje u prosjeku izvoze najviše voća i povrća na područje Rusije u periodu od siječnja do svibnja. Odnosno, od travnja do svibnja za određene vrste voća koje je za razdoblje od siječnja do travnja već »pokriveno« ranijim interventnim mjerama.




Nove povlaštene količine voća i povrća koje će moći biti povučeno s tržišta u određenim zemljama članicama utvrdit će se na temelju volumena petomjesečnog izvoza u Rusiju u protekle tri godine.


   Koje će voće i povrće i u kojim količinama biti obuhvaćeno dodatnim mjerama pomoći poljoprivrednicima još je predmet razgovora. Kako se neslužbeno može čuti, na listi 12 zemalja čiji poljoprivrednici mogu računati na dodatnu pomoć nema Hrvatske što će naši dužnosnici nastojati izmjeniti.


Cijeli dodatni plan pomoći još je u fazi prijedloga o kojem se raspravlja i za očekivati je da će Hrvatska zatražiti pomoć za, u najmanju ruku, još tri tisuće tona jabuka koje domaći proizvođači zbog ruskog embarga ne mogu plasirati na to tržište.


   S obzirom da su proizvođači jabuka znali iskoristiti provedbu interventne mjere Europske komisije o doniranju jabuka i mandarina, ne čudi neslužbena informacija prema kojoj će se za njih tražiti dodatna pomoć.


Našim proizvođačima ranijim mjerama odobrena je kvota od 4.050 tona jabuka i 7.900 tona mandarina koje su mogli povući s tržišta i donirati u humanitarne svrhe i za to dobiti novac od EK. Proizvođači jabuka »poticaj« su iskoristili maksimalno, dok su proizvođači mandarina podbacili. No, u protekla dva mjeseca u javnosti nije nedostajalo žalopojki proizvođača mandarina zbog prekompliciranje dokumentacije koju su trebali ispuniti žele li iskoristiti pomoć.