Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. rujna 2019.
Nastavak sage

Hrvatska neće moći izbjeći arbitražnu odluku? Sve će biti jasnije na današnjem ročištu u Luksemburgu

Foto Milivoj Mijošek
Foto Milivoj Mijošek
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2019. u 8:43 2019-07-08T08:43:37+02:00

Ako se sud proglasi nadležnim, onda je vjerojatno da će na kraju odlučiti u prilog slovenske tužbe, a u tom slučaju Hrvatska neće moći izbjeći implementaciju arbitražne odluke

Pred velikim vijećem Suda Europske unije u Luksemburgu danas se nastavlja dugogodišnja hrvatsko-slovenska arbitražna saga. Uoči usmenog ročišta, na kojem će dvije strane iznijeti argumente o nadležnosti europskog suda u ovom sporu, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oglasilo se priopćenjem, u kojem ponavlja dobro poznate stavove hrvatske strane u ovom sporu.

U priopćenju se arbitražna odluka spominje pod navodnicima, što je u skladu s hrvatskim stajalištem o nepriznavanju arbitražne odluke, donesene prije nešto više od dvije godine. Nakon arbitražnog skandala u kojem je otkriveno nedopušteno lobiranje slovenske strane, Hrvatska je jednoglasnom saborskom odlukom napustila arbitražu koja je unatoč slovenskom kršenju arbitražnih pravila nastavila rad do konačne odluke.

Budući da hrvatska strana odluku arbitraže ne prihvaća, slovenska strana obratila se Sudu EU tužbom protiv Hrvatske, tvrdeći da je hrvatsko nepriznavanje arbitražne odluke onemogućava u provedbi europskog prava, čime Hrvatska krši europsko pravo. To je važan detalj, s obzirom na to da je Sud EU nadležan samo za provedbu europskog prava.

Hrvatska će strana danas pred sudom u Luksemburgu iznijeti argumentaciju na koju se pozvala u odgovoru na slovensku tužbu, uputivši prigovor o nenadležnosti Suda EU u ovom sporu. Hrvatska strana, naime, smatra kako u ovom sporu nije riječ o primjeni i tumačenju prava EU-a, s obzirom na to da je predmet ovog spora tumačenje i primjena međunarodnog prava i da taj spor treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima, uključujući i pregovore.

Međunarodno pravo

Slovenska strana će, očekivano, ustrajati na svojim argumentima. Predmet spora nije arbitražna odluka, koju slovenska strana smatra neupitnom, a Hrvatska njezinim nepriznavanjem i nepoštivanjem krši europsko pravo, onemogućujući Sloveniju u provedbi europskih pravila i politika.

Hrvatsku u ovom sporu zastupa pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Gordana Vidović Mesarek i zastupnica hrvatske vlade pred Sudom EU Jemima Stratford, britanska odvjetnica koja je posebno angažirana zbog ovog spora. Hrvatski će tim sudu u Luksemburgu predstaviti hrvatske argumente prema kojima je arbitražna odluka nevaljana, a granica između dvije zemlje i dalje nedefinirana. Arbitražni sporazum, nadalje, nije dio europskog prava, niti je u nadležnosti europskog suda, kao što su i bilateralni granični sporovi izvan nadležnosti Suda EU, jer riječ je o pitanjima međunarodnog prava, koja se i rješavaju u okviru međunarodnog prava, dijalogom i bilateralnim pregovorima.

Krunski dokaz

Međutim, slovenska strana odbija nove pregovore, ustrajavajući na odluci arbitražnog suda, koju Hrvatska ne priznaje. Ljubljana se odlučila za tužbu premda ju je Europska komisija odbila podržati u sporu protiv Hrvatske, unatoč drukčijem mišljenju pravne službe Europske komisije, koja je zaključila da je ovdje riječ o europskom pravu i da je implementacija arbitražne odluke obvezujuća za jednu i drugu stranu.

Slovenskoj je strani to mišljenje bilo krunski dokaz da je Europska komisija politički pristrana na štetu Slovenije, što se u Ljubljani objašnjavalo utjecajem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Europskoj pučkoj stranci, kojoj pripada i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Iako iz činjenice da će o hrvatskom prigovoru o nenadležnosti odlučivati veliko vijeće Suda EU u Ljubljani zaključuju da je riječ o važnom pitanju i da će se sud temeljito posvetiti slovenskoj tužbi, na slovenskoj se strani i dalje pribojavaju političkog utjecaja i lobiranja hrvatske strane, smatrajući da su pravni argumenti na njihovoj strani. Ljubljana vjeruje da Sud EU neće moći zaobići mišljenje pravne službe Europske komisije da je implementacija arbitraže obvezujuća za obje strane, iako ga je Europska komisija ignorirala, poručivši kako je riječ o bilateralnom sporu za čije su rješavanje odgovorne strane u sporu.

Sudska odluka o nadležnosti bit će jasan signal na temelju kojeg će se moći zaključiti i kako bi mogla izgledati konačna odluka. Ako se sud proglasi nadležnim, onda je vjerojatno da će na kraju odlučiti u prilog slovenske tužbe, a u tom slučaju Hrvatska neće moći izbjeći implementaciju arbitražne odluke. Moguće je i da se sud proglasi nenadležnim, pa i da istodobno objavi odluku o nadležnosti i meritumu spora, što bi bio uspjeh hrvatske argumentacije, iako slovenska strana ni u tom slučaju neće odustati od arbitražne odluke, pozivajući se na međunarodno pravo. Odluka suda o nadležnosti ne očekuje se prije jeseni, s obzirom na predstojeće godišnje odmore.

Vjeruje se da Sud EU odluku o slovenskoj tužbi neće donijeti u vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine.

Komisija odbila stati iza slovenske tužbe

Sud je uoči rasprave uputio nekoliko pitanja Europskoj komisiji o ovom sporu, na što je komisija objavila da će se očitovati pismeno. Iako nije objavila sadržaj svojih odgovora, slovenski mediji objavili su ovih dana da je kolegij povjerenika triput raspravljao o slovensko-hrvatskom graničnom sporu i arbitraži, zaključivši lani u lipnju da je riječ o pitanju međunarodnog prava, koje moraju riješiti strane u sporu, zbog čega je Komisija odbila stati iza slovenske tužbe protiv Hrvatske, pa je Slovenija morala sama ustrajati na tužbi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.