Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. travnja 2020.
Krstičević i Guerini

Hrvatska i Italija potpisale sporazum o obrambenoj suradnji

Autor:
Objavljeno: 4. ožujak 2020. u 19:47 2020-03-04T19:47:04+01:00

"Nadam se da će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om donijeti važne odluke za europsku integraciju zemalja zapadnog Balkana", rekao je Guerini. 

Ministri obrane Hrvatske i Italije, Damir Krstičević i Lorenzo Guerini, potpisali su u srijedu u Zagrebu sporazum o obrambenoj suradnji te izrazili podršku zemljama zapadnog Balkana na putu prema EU-u.

"Zaista mi je drago što je novi sporazum o obrambenoj suradnji nakon 20 godina potpisan u Zagrebu", istaknuo je hrvatski ministar obrane u MORH-u. 

Opisao je to "potvrdom izvrsnih prijateljskih i susjedskih odnosa".

Ministri su razgovarali o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Europi, krizi u Siriji i Libiji, koronavirusu, europskoj integraciji te suradnji u području obrazovanja, vojno tehničkoj suradnji. "Podržavamo zemlje jugoistočne Europe na putu prema EU-u", istaknuo je Krstičević. 

"Nadam se da će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om donijeti važne odluke za europsku integraciju zemalja zapadnog Balkana", rekao je Guerini. 

Ministri su još najavili da će na aeromitingu u Zadru 30. svibnja sudjelovati talijanska akro grupa "Frecce Tricolori". 

Krstičević i Guerini su se nakon izjava za medije uputili na neformalni sastanak ministara obrane EU-a pa novinarima nije omogućeno postavljanje pitanja. Ondje će im se pridružiti još šef europske diplomacije Josep Borell te glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.