Drugačije bankarstvo

Hrvatska dobiva banku koja nije gramziva! Licenca za etičnu banku do kraja godine

Hina

ilustracija: youtube.com

ilustracija: youtube.com

»Princip etičnog bankarstva je da banke i korisnici zajedno rade na projektima, to jest da banka razumije potrebe korisnika«



SPLIT – Do kraja godine očekuje se dobivanje licence za prvu banku koja će u Hrvatskoj poslovati po načelima etičnog bankarstva, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji »SOCINNOVETHICS: Sinergija etičnog financiranja s društvenim i tehnološkim inovacijama«, na kojoj se raspravlja o etičnom bankarstvu u Europi i Hrvatskoj.


Jedna od pokretačica buduće prve etične banke u Hrvatskoj Silvana Vujnović, najavila je kako se do kraja godine očekuje licenca za njezinu uspostavu, a da bi se to ostvarilo, valja prikupiti 150 milijuna kuna temeljnog kapitala.


Kako je rekla, Zadruga za etično financiranje (ZEF) članica je Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka (FEBEA) pa će i to pomoći aktiviranju etične banke. Dodala je kako trenutačno u ZEF-u ima 420 statusno registriranih klijenata i još oko 200 koji žele postati članovi.




Predsjednik FEBEA-e Fabio Salvato smatra da u Hrvatskoj postoje velike mogućnosti za etično bankarstvo. »Kamate u etičnom bankarstvu su od 0 do 4 posto a takvim bankarstvom potiče se socijalno poduzetništvo,« kazao je.


Objasnio je kako je u etičnom bankarstvu važna činjenica da se dobit vraća, odnosno njome se refinanciraju održivi projekti dugoročno bitni za neku lokalnu zajednicu.


Potpredsjednik Vlade Božo Petrov ocijenio je da etično bankarstvo može pomoći Hrvatskoj u izazovima s kojima se suočava, a cilj takvog bankarstva je poticanje malog i srednjeg poduzetništva te razvijanje socijalne pravednosti. Istaknuo je da Vlada podupire pokretanje etičnog bankarstva. Petrov naglašava da etično bankarstvo ima veliki utjecaj na razvoj lokalnih zajednica te ga je Europska unija prepoznala kao element svih strategija vezanih uz društveni razvoj.


Po njegovim riječima, etično bankarstvo je »ogroman iskorak naprijed«, jer zastupa univerzalne vrijednosti za koje se ne treba zalagati samo u financijskom sektoru nego i u društvenom, a to su transparentnost, iskrenost, odgovornost prema zajednici i društvena pravednost.


Zamjenik ministra financija Saša Drezgić smatra da je aktiviranje prve etične banke u Hrvatskoj iznimno važan projekt i da Hrvatskoj treba takva institucija.»Etično financiranje ne bi trebalo zvati alternativnim nego zaslužuje da ga se zove standardnim modelom financiranja,« kazao je Drezgić.

Po njegovim riječima bankarski sustav je već duže vrijeme u krizi i zbog toga se događa da se rizik banaka prenosi na korisnike.


»Princip etičnog bankarstva je da banke i korisnici zajedno rade na projektima, to jest da banka razumije potrebe korisnika,« rekao je Drezgić.