Skok troškova

Hrvatska će u idućih pet godina za čak 40 posto povećati izdvajanja za vojsku. Istražili smo kako

Branko Podgornik

Od planirane modernizacije Hrvatske vojske koristi će imati ne samo strani proizvođači, nego i domaći / NL arhiva

Od planirane modernizacije Hrvatske vojske koristi će imati ne samo strani proizvođači, nego i domaći / NL arhiva

Domaća obrambena industrija izravno zapošljava oko 3.000 ljudi, a vrijednost njezine godišnje proizvodnje iznosi oko 200 milijuna eura. Štoviše, uvelike je orijentirana na izvoz, pri čemu 90 posto komponenti njezinih proizvoda dolazi iz domaćih izvora



ZAGREB  U sljedećih pet godina troškovi obrane trebali bi skočiti za 40 posto, ponajprije zbog nabave oružja i opreme koje Hrvatska ne proizvodi. Međutim, od planirane modernizacije Hrvatske vojske koristi će imati ne samo strani proizvođači, nego i domaći. Obrana nije samo trošak, pa će veća izdvajanja za vojsku dodatno potaknuti razvoj hrvatske obrambene industrije. Ona na domaćem i inozemnom tržištu bilježi sve bolje poslovne rezultate, koji su našoj javnosti manje poznati.


Vlada premijera Andreja Plenkovića zaustavila je dugogodišnji pad troškova za obranu i poslušala američkog predsjednika Donalda Trumpa koji traži povećanje tih izdvajanja na dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Uostalom, to je obveza koju su članice NATO-a preuzele još 2014. godine. Tako će se troškovi hrvatske obrane povećati sa 6,7 milijardi kuna u 2019. godini na 9,4 milijarde u 2024. godini, kada se planira dosezanje spomenutih dva posto BDP-a.


– Najveći udio povećanja obrambenog proračuna bit će usmjeravan upravo u opremanje i modernizaciju, kažu u Samostalnoj službi za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane. Konkretno, Hrvatska danas za opremanje i modernizaciju svoje vojske izdvaja samo 6,7 posto obrambenog proračuna, a do 2024. godine trebala bi za to izdvajati 20 posto, ili 1,88 milijardi kuna, što je barem triput više nego sada.




U Ministarstvu na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem potvrdili su nam da će se dijelom tog novca osigurati nabava eskadrile borbenih zrakoplova i helikoptera Black Hawk. Povećana sredstva utrošit će se i za razvoj sposobnosti u području specijalnih operacija, za nabavu vozila Bradley te nadogradnju vozila Patria dodatnim oružnim sustavima.


Domaće tvrtke


Međutim, više posla očekuju i 44 tvrtke iz hrvatske vojne industrije, koje su udružene u Zajednicu proizvođača sredstava za posebne namjene pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Uzgred, stvarni broj domaćih tvrtki koje povremeno ili stalno opskrbljuju Hrvatsku vojsku daleko je veći i iznosi oko stotinu.Zbog preokreta u Plenkovićevoj vladi prema pitanju obrane, vrijednost narudžbi vojne opreme za hrvatske oružane snage od 2015. godine do danas porasla je šest puta, s 50 milijuna kuna na 314 milijuna u 2019. godini, prema podacima Sektora za komunikacije HGK-a. Broj domaćih proizvođača koji opremaju Hrvatsku vojsku istodobno je povećan s 22 na 34.

– Ističemo kako je hrvatski vojnik danas u potpunosti opremljen proizvodima hrvatske obrambene industrije, s ponosom kažu u Ministarstvu obrane (MORH), koje se oslanja upravo na domaće tvrtke. Naime, obrambena industrija strateški je značajna za svaku zemlju, pa tako i za Republiku Hrvatsku, odnosno Ministarstvo obrane, koje je nerazdvojni dio te industrije i ima višegodišnju uspješnu suradnju s domaćim gospodarstvenicima, ističu u MORH-u.


Ministarstvo to potkrepljuje podacima prema kojima je početkom 2019. od 34 domaća proizvođača naručilo oko 430 različitih vrsta roba i usluga. Među njima je oko 5.000 kompleta borbenih odora, više od 15.000 pari obuće, barem 1.600 kapa i šešira, više od 104.000 komada vojničkog donjeg rublja, oko 1.000 kaciga i druge opreme.


Iako se domaća industrija već godinama žali da državna tijela premalo od nje kupuju, u Komori su zadovoljni rastućom suradnjom s Ministarstvom obrane.


– Gospodarstvenici hrvatske obrambene industrije priznaju kako jedinu stvarnu potporu i kvalitetnu suradnju ostvaruju upravo s MORH-om i Hrvatskom gospodarskom komorom, naglašava Sektor za informiranje HGK-a. Ministarstvo, potvrđuju u Komori, »sustavno od 2009. godine potpisuje kapitalne ugovore s domaćim gospodarstvenicima o nabavi naoružanja i vojne opreme za potrebe Hrvatske vojske«.



Borbene odore Ministarstvo nabavlja od zajednice proizvođača koju čine tvrtke Hemco iz Đakova, Varteks iz Varaždina, Čateks iz Čakovca, Krojostil iz Jakovlja, Štefičar iz Lepoglave te Kroko, Odjeća, Šešir, Uriho i Konfeks iz Zagreba. Vojnike obuva zajednica proizvođača na čelu s Borovom, a obroke za teren priprema im Podravka. Jurišne puške osigurava im HS Produkt iz Karlovca, a zaštitne kacige i maske Šestan-Busch iz Preloga.Ugovor o nabavi pričuvnih dijelova za vojna vozila MRAP, koja su otporna na mine, Ministarstvo je potpisalo s tvrtkama Safir, Tahograf i Teknoxgroup iz Zagreba te Motomariner iz Rijeke. Među brojnim narudžbama izdvaja se i ugovor o nabavi tegljača s tvrtkom Upgrade, čime Hrvatska vojska stječe sposobnost transporta teške vojne opreme.


Konkurentni proizvodi


Domaća obrambena industrija izravno zapošljava oko 3.000 ljudi, a vrijednost njezine godišnje proizvodnje iznosi oko 200 milijuna eura, ili jedan posto od ukupne vrijednosti hrvatske prerađivačke industrije, prema podacima Komore. Štoviše, ona je uvelike orijentirana na izvoz, pa na stranim tržištima prodaje robu u vrijednosti od oko 100 milijuna eura, pri čemu 90 posto komponenti njezinih proizvoda dolazi iz domaćih izvora. U 2018. godini izvoz domaće vojne industrije iznosio je 135 milijuna eura, ili više od milijardu kuna.


– Proizvode hrvatske vojne industrije Ministarstvo obrane ne kupuje samo iz razloga što su hrvatski, već zato što su konkurentni i ravnopravni u usporedbi s proizvodima drugih međunarodnih tvrtki, ako ne i bolji, objašnjavaju u MORH-u. Tako naši proizvođači dobivaju i reference na stranom tržištu. Osim što potiče razvoj domaće industrije, Ministarstvo obrane kaže da »vrhunske proizvode hrvatske obrambene industrije« promiče u svojim kontaktima s vojnim strukturama NATO-a i Europske unije, kao i na sajmovima poput Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije (ASDA).


S obzirom na skok troškova za vojsku, domaći proizvođači očekuju od Ministarstva obrane veće narudžbe za opremu vojnika, za lako pješačko naoružanje i za ono srednjeg kalibra. U Komori očekuju više i na području humanitarnog razminiranja, kompleksnih borbenih sustava i multisektorskog povezivanja.