Uskrsni buking

Hotelijeri zadovoljni: Prvi proljetni gosti najavili dobru sezonu na Kvarneru

Biljana Savić

Razloga za zadovoljstvo nemaju ipak svi – na Krku, Rabu i Crikvenici ovog će se blagdanskog vikenda odmarati isto ili manje gostiju nego lani. No, zato će hoteli u Rijeci i na Lošinju biti puni



RIJEKA   Turistička predsezona u Hrvatskoj i ove godine počinje s uskrsnim blagdanima, koji bi po najavama i bukingu s domaćeg i stranih tržišta, unatoč nešto ranijem terminu, mogli donijeti sličan rezultat kao i prošle godine. To je u globalu, jer neke turističke destinacije bilježe što lagani, što drastični pad prometa za uskrsne blagdane. Uskrs svima, buking kako kome. Uglavnom, prema ocjenama većine domaćih turističkih djelatnika, uskrsni blagdani uvod su u dobru turističku godinu koja je pred njima i slažu se da je na razini nacionalne promocije ove predsezone učinjeno puno. Promocija je još u tijeku, pa je na stranim tržištima i po svim oglašivačkim kanalima u tijeku takozvane »proljetne kampanje« HTZ-a s porukama da se proljeće provede u Hrvatskoj.


– Takve kampanje pridonose odazivu turista, kojih bi u ovoj predsezoni moglo biti nešto više nego lani s obzirom na ponudu i ono što se događa oko nas. Mi smo bliza destinacija, sigurnost je jako bitan element, a i predsezona i posezona će biti ključne za rezultate ove godine, jer u glavnom ljetnom dijelu sezone prostora za rast više gotovo i nema, ističe predsjednik nacionalne udruge putničkih agencija UHPA i član Turističkog vijeća HTZ-a Boris Žgomba.


Luksuzni odmor


U lošinjskoj grupaciji Lošinj Hotels&Villas vjeruju da će mnogi odmor za uskrsne blagdane i u predsezoni potražiti na Lošinju – otoku vitalnosti. 




 – Iako su ovogodišnji uskrsni blagdani nešto ranije, to ne utječe na interes i popunjenost naših hotela, jer su prema dosadašnjim pokazateljima rezervacije za predsezonu i samu glavnu sezonu bolje od lanjskih u ovo vrijeme, što iznova dokazuje tendenciju rasta interesa gostiju za smještaj visoke kategorije, kažu iz Lošinj Hotels&Villas. Očekuju da će tijekom uskrsnih blagdana ostvariti više od 4.000 noćenja, i to većinom gostiju iz Njemačke, Italije, Austrije i Slovenije, ali i iz Hrvatske.


I Rijeka je spremno i optimistično dočekala i dočekuje svoje goste. U hotelima, ali i hostelima i privatnom smještaju, očekuju porast turističkog prometa za uskrsne praznike od 10 posto. Grand hotel Bonavia ovoga uskrsnog produženog vikenda ugošćava stotinjak gostiju, među kojima i grupu s Dalekog istoka. Iz Uprave Jadran hotela d.d. Rijeka kažu da je produženi uskrsni vikend popunio otprilike 65 do 70 posto kapaciteta u svim trima gradskim hotelima.


– To je u skladu s našim očekivanjima i činjenicom da se ipak radi o gradskim hotelima, a ne klasičnoj odmorišnoj destinaciji kojoj Uskrs znači službeni početak sezone, poručuju iz Jadran hotela. Oni će na sam Uskrs u Hotelu Jadran ugostiti grupu Nijemaca koja tradicionalno za taj blagdan odsjeda u tom hotelu, a na povratku je s ture po Dalmaciji. U Hotelu Neboderu je od 26. do 29. ovoga mjeseca smještena grupa francuskih studenata zajedno s profesorima, no, iz uprave Jadran hotela kažu da ne mogu tvrditi da je njihov boravak vezan za Uskrs s obzirom na to da nisu radili nikakve posebne ponude, ni pakete za blagdane. 


Loš buking


Za Krk naprosto ne smije važiti postulat da je uskrsni buking pokazatelj cijele nadolazeće sezone. Naša najjača kvarnerska destinacija – otok Krk, ovoga Uskrsa bilježi pad bukinga.– I to drastičan, lani smo imali više od 10 tisuća noćenja za uskrsne blagdane, ove godine jedva ćemo prijeći 3.000, govorim o hotelima, jer za privatni smještaj još nemamo informacije, kaže nam direktorica TZ otoka Krka Majda Šale. Dodaje da su gotovo svi veliki Valamarovi hoteli zatvoreni, na otoku ih je otvoreno ukupno 10, i to uglavnom malih obiteljskih hotela u Malinskoj, a od većih su otvoreni Malin u Malinskoj i Miramar u Njivicama. Ni Rabu ne cvjetaju ruže. 


 – Tu smo negdje na razini prošle godine, otvoren nam je samo jedan hotel – Grand Hotel Imperial i popunjen je, što znači da imamo u njemu oko 250 gostiju, uglavnom grupe iz Austrije i Njemačke, i nešto individualnih iz Hrvatske i Slovenije, kažu nam u upravi rapskog Imperijala, i dodaju da u autokampovima Padova 3 i San Marino imaju ukupno 100 gostiju. Ni Hoteli Jadran Crikvenica ne mogu se pohvaliti bukingom, jer bilježe 63 posto manje noćenja nego za lanjski Uskrs, a otvoren je samo hotel Kaštel koji će za uskrsne blagdane ostvariti 384 noćenja.