Početak u 15 sati

Hoće li ipak doći do nekakvog pomaka? Popodne se nastavljaju pregovori sindikata i Vlade

Hina

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Foto Patrik Macek / PIXSELL

»Mi smo premijera izvijestili da smo na dispoziciji preko cijelog vikenda - što je najkasniji trenutak kad nas Vlada može pozvati i reći da je našla rješenje koje će biti prihvatljivo sindiktima«, rekao je u petak Mihalinec.



Pregovori obrazovnih sindikata i Vlade nastavit će se u nedjelju u u 15 sati u Vladi, potvrdila je Hini čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.


Pregovori se nastavljaju nakon što je trosatni sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata u obrazovanju u petak prekinut bez dogovora.


U petak je bilo objavljeno da je 90 posto prosvjetnih radnika na sindikalnom referendumu odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.




Protiv Vladine ponude bilo je 95,26 posto izašlih u osnovnim i 88,93 posto u srednjim školama pa je štrajk učitelja i profesora u petak ušao u 35. dan.


Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec je nakon razgovora u petak izjavio da su ovaj put razgovarali i o koeficijentima složenosti poslova, čije je povećanje za 6,11 posto glavni sindikalni zahtjev.


Mihalinec: Želimo rješenje prihvatljivo sindikatima


»Mi smo premijera izvijestili da smo na dispoziciji preko cijelog vikenda – što je najkasniji trenutak kad nas Vlada može pozvati i reći da je našla rješenje koje će biti prihvatljivo sindiktima«, rekao je u petak Mihalinec.


Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić tada je izjavio kako nema pomaka u pozicijama, da se pregovori nastavljaju, ali da je to što sindikati ne odustaju od zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova otegotna okolnost za razgovore.


Zbog toga su, smatra, taoci djeca koja ne idu u školu, ali i druge javne službe jer im se time ne omogućuje povišica plaće koju im je Vlada najavila.


Premijer Andrej Plenković smatra da se s prosvjetnim sindikatima sve moglo rješavati i bez štrajka, a na pitanje razmišlja li Vlada o njegovoj zabrani u subotu nije konkretno odgovorio nego kratko poručio da će se o tome razgovarati.


Ponovio je tada i kako je Vlada ne samo za kompromis nego je i dala paket za dugoročno rješenje. Napomenuo je također da i drugi polako počinju dolaziti sa zahtjevima o koeficijentima artikuliranim kroz medije.


Prosvjeta nije jedini resor, već ih ima jako puno, dodao je ističući da je važno naći rješenje koje je održivo proračunski i s prihodovne strane.


Rekao je da pregovora u subotu nije bilo jer se, kako je rekao, »nije imalo kad«.


Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić smatra da Vlada neće posegnuti za zabranom štrajka učitelja i nastavnika i da za to nema pravnog temelja.


»Doduše, u ovoj je zemlji sve moguće, vidjeli smo kako funkcioniraju institucije i kako se pravosudne daju instrumentalizirati od politike«, rekao je Ribić u subotu na RTL-u, uvjeren kako, ipak, nema šanse da zabrana štrajka prođe.


Nije htio prognozirati hoće li se štrajk prosvjetara pretvoriti u širi val nezadovoljstva. »Ja to ne znam, ne volim prognozirati, ali sve su opcije moguće – da se štrajk uruši, da se to raširi, da se drugi uključe«, rekao je.