Udar na HSS

Hoće li Bandić ikoga ostaviti Beljaku? Ova HSS-ovka mogla bi sljedeća prebjeći za Madjerom

Jagoda Marić

Photo Patrik Macek/PIXSELL

Photo Patrik Macek/PIXSELL

Dijelu HSS-ovaca nije jasno zašto je njihova jedina zastupnica izjavila da je dio Glavnog odbora zatražio Beljakovu ostavku, što je inače stranka opovrgnula, osim ako unaprijed ne traži alibi za napuštanje stranke



ZAGREB Zastupnici HSS-a proteklih su se godinu i pol činili prilično homogenom skupinom u Saboru kad su u pitanju parlamentarci koji su mandat osvojili na listi koju je predvodio SDP i koji su od prvog dana u parlamentu bili u oporbenim redovima. Njihov je Klub uspio ostati na pet početnih članova, koliko su ih imali nakon izbora u rujnu 2016. godine, iako se u svibnju 2017. godine, kad je Most napustio Vladu spekuliralo da bi oni mogli biti prva žrtva preslagivanja unutar Sabora.


No, petoro zastupnika HSS-a držali su se zajedno, odoljeli su bilo izazovima, bilo pritiscima iz HDZ-a da podrže Vladu Andreja Plenkovića i činilo se da su, uz Most koji je napustio vlast, možda i najstabilniji oporbeni klub u Saboru. Predsjednik stranke Krešo Beljak uspio je na okupu držati svoje kolege dok je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak »raskolio« svoju stranku i ušao u koaliciju s HDZ-om, a SDP su svako malo napuštali zastupnici koji su se, pristupajući Klubu zastupnika Milana Bandića, pridruživali HDZ-ovoj saborskoj većini.


Iznenađujući potez


No, u posljednjih nekoliko tjedana počelo se tresti i u HSS-u, i sad je samo pitanje koliko će jako biti »razbijanje« tog oporbenog kluba koji je već spao na četiri zastupnika s opasnom prijetnjom da se stvar tu ne zaustavi. Milanu Bandiću otišao je nedavno njihov zastupnik Mladen Madjer, a okolnostima tog prijelaza bavi se i Državno odvjetništvo.




Prije njega u Gradskoj skupštini Bandiću je »preletio« i glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić. Događanja u petak na Glavnom odboru stranke sugeriraju da su se uskomešali još neki HSS-ovi zastupnici, konkretnije njihova jedina zastupnica, gradonačelnica Orahovice Ana Marija Petin.


Ona je u prilično čudnim okolnostima, nakon Glavnog odbora stranke u petak, objavila da je dio članova tog tijela zatražilo ostavku predsjednika HSS-a Krešimira Beljaka, što su kasnije iz HSS-a opovrgnuli. Čime je to nezadovoljna Petin i planira li i ona napustiti HSS i njihov Klub u Saboru, te kome bi se pridružila, u petak je nismo uspjeli pitati jer nije odgovarala ni na naše pozive ni na poruke.


Dio ljudi iz HSS-a s kojima smo neslužbeno razgovarali iznenađen je njezinom izjavom jer kažu da takvog zahtjeva na odboru nije bilo, nego je devet članova izrazilo nezadovoljstvo Beljakovom izjavom da vjeruje u bratstvo i jedinstvo srpskog i hrvatskog naroda. Riječ je doznajemo o istim članovima odbora koji su negodovali zbog Beljakovih komentara o nastupu Marka Perkovića Thomsona na dočeku nogometne reprezentacije u srpnju ove godine nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji.


Dio naših sugovornika kaže da im nije jasno zašto je Petin iskoristila tu raspravu da kasnije pred novinarima govori o ostavci, osim ako ne želi da stranka reagira nekom mjerom protiv nje, kako bi našla opravdanje za neke svoje buduće poteze i eventualni odlazak iz HSS-a. No, o tome jučer nismo uspjeli dobiti službeno mišljenje nijednog drugog HSS-ovog zastupnika jer su se oni očito odlučili ne reagirati na postupke svoje kolegice i ne dolijevati ulje na vatru.


Neslužbeno nam njezine kolege kažu da su začuđene ovim potezom jer tvrde da je baš ona bila izložena velikim pritiscima da podrži Plenkovićevu vladu u svibnju 2017. godine, ali da to nije učinila, iako se HDZ-u najteže oduprijeti baš u Slavoniji gdje ima svu vlast i gdje živi i radi obitelj zastupnice Petin. Baš zato HSS-ovcima s kojima smo razgovarali nije jasno zašto je novinarima govorila o tome da se tražila ostavka predsjednika stranke.


Skretanje u lijevo


No, čini se da odnosi Petin – Beljak već mjesecima nisu baš najbolji, što sugerira i ono što je glasnogovornica stranke Ivana Tomić otkrila nakon Glavnog odbora. Petin Beljaku nije, ustvrdila je Tomić, odgovorila o sastanku koji je na jesen imala s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem kada se nagađalo da bi ona mogla prijeći u Klub Milana Bandića. O detaljima sastanka htjeli smo pitati i predsjednika Sabora, ali ni on se jučer nije javljao na telefon.


Imao je Beljak u stranci protivnika, onih koji su mu zamjerali skretanje u lijevo, ali je dosad imao i čvrstu podršku zastupnika, kojih je ta stranka zahvaljujući dogovoru s SDP-om imala pet, u odnosu na jednog kojeg su imali dok Beljak nije vodio stranku. Vjerojatno je i to razlog njihovoj lojalnosti, a pad SDP-a i okretanje Beljaka Amsterdamskoj koaliciji ne jamče da bi se na tom broju moglo ostati i nakon izbora, o čemu oni koji se pridružuju parlamentarnoj većini očito razmišljaju.


Odlaskom Madjera definitivno je završio mir u Klubu HSS-a, na kojem su im kolege iz ostalih oporbenih stranaka mogle pozavidjeti i nejasno je, a na to može odgovoriti samo zastupnica Petin, hoće li se Bandićev Klub nastaviti pojačavati na HSS-ov račun.