Neka pravna država (od) radi svoj posao

Hitlerjugend iz našeg sokaka: DORH pokrenuo reviziju tužitelja zbog neprocesuiranja zločina iz mržnje

Vanja Vesić

Foto Reuters

Foto Reuters

Par dana nakon što je DORH pokrenuo internu provjeru, sudac istrage Općinskog kaznenog suda pustio je na slobodu mladog batinaša koji je prijetio smrću 29-godišnjem državljaninu Gambije, a njegovog prijatelja Zagrepčanina premlatio 



Nekoliko dana nakon što je Državno odvjetništvo (DORH) pokrenulo svojevrsnu reviziju rada i odluka svojih općinskih i županijskih državnih odvjetništva, lokalnih tužitelja zbog dosadašnjeg lošeg ili nikakvog procesuiranja kaznenih djela poticanja na nasilje i mržnju, sudac istrage Općinskog kaznenog suda u Zagrebu pustio je na slobodu mladog batinaša koji je na ulici u centru Zagreba prijetio smrću 29-godišnjem državljaninu Gambije, zagrebačkom studentu zbog boje kože i afričkog podrijetla, a njegovog prijatelja 35-godišnjeg Zagrepčanina premlatio jer ga je štitio. Tamnoputom studentu dodirivali su i »mjerili« vrat, pokazivajući mu kako će ga zaklati. Iz ruksaka su izvukli i nož kako bi ih uvjerili da doista misle ozbiljno. Teško je i zamisliti što se moglo dogoditi da žrtve u jednom trenutku nisu uspjele pobjeći od napadača u zgradu obližnjeg kazališta Vidra odakle su tek izašli. Bili su na svečanosti otvorenja Međunarodnog festivala kazališta slijepih i slabovidnih (BIT) koji je započeo u ponedjeljak navečer. 


Student iz Afrike samo jedan u nizu studenata iz svijeta koje smo imali čast primiti i u puno bolja vremena na zagrebačkom sveučilištu došao je uživati u predstavi – na daskama je bio njegov 35-godišnji prijatelj i glumac. Umalo je svoj život platio glavom, u centru hrvatske metropole na izmaku 2015. godine. Moralo se to dogoditi ispred hvaljenog domaćeg kazališta baš uoči početka internacionalnog festivala slijepih i slabovidnih osoba, jedinstvenog u svijetu koji slavi ravnopravnost i toleranciju, a svake dvije godine okuplja slijepe kazališne umjetnike iz cijelog svijeta. Iako je DORH inicirajući kontrolu rada sustava htio-ne htio označio vlastita tužiteljstva kao najslabiju kariku u lancu, pokazalo se da je problem puno širi i da je cjelokupnom pravosudnom sustavu potreban jedan malo opsežniji »antivirusni program«, koji bi trebao obuhvatiti općinske i županijske sudove. 


Mlaka ruka pravde 


U konkretnom slučaju Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu (ODO) zatražilo je istražni zatvor za kolovođu napadača, doduše, ne i za njegovog kompanjona. Zašto je sudac pustio počinitelja, točnije, odbio prijedlog odvjetništva u Zagrebu za istražni zatvor, ostalo je nepoznato. Napadači, njih četvero, od kojih su dvojica u bijegu, deklarirali su se kao nazi-skinheadsi, sljedbenici neonacističkog pokreta, pokreta uličnih batinaša mrzitelja svih mogućih manjina, crnaca, homoseksualaca, Židova, Roma, Srba, uostalom, svih Slavena, elem i Hrvata, u nizu skupine »niže rase«. Može li činjenica da su otkriveni napadači tek napunili 18 godina života biti argument za mlaku ruku pravde ili se sudac vodio nekim puno jačim, javnosti nedokučivim argumentom, a koje državno odvjetništvo nije otkrilo? Je li trebalo možda roditelje dovesti umjesto sinčića? Velika većina bi se složila s jednim takvim utopističkim scenarijem »stare škole«. Službenim kanalima obrazloženje se nije moglo doznati, kao ni identitet nesuđenog »Hitler jugenda« koji se kriju iza inicijala M.F. i K.Š. Druga dvojica, naci-pobjegulje također bi trebali biti interesantni pravosuđu, ako ih policija pronađe. Vjerojatno i hoće jer su prva dvojica uhićenih prije puštanja »propjevala« o njihovom identitetu. Zanimljivi su upravo stoga jer je jedan od odbjegle dvojke izvukao nož iz ruksaka i uperio ga u studenta iz Gambije. 



REVIZIJA BI MOGLA PROČEŠLJATI I SLUČAJ MAMIĆ – JOVANOVIĆ 




Ako bude zakonskih uvjeta i dovoljno pameti revizija bi mogla pročešljati i puno razvikaniji slučaj, onog od Zdravka Mamića koji je bivšeg ministra znanosti Željka Jovanović javno i prostački izvrijeđao na nacionalnoj osnovi gostujući u jednoj radijskoj emisiji u ožujku 2013. sljedećim riječima: 


– Jovanović je čovjek koji mrzi sve hrvatsko, čovjek koji je Srbin ne može voditi najvažniji resor u Republici Hrvatskoj. On je uvreda za hrvatski mozak, on je hrvatomrzac. Kod njega ne vidite osmijeh nego očnjake iz kojih izlazi krv – bijesnio je Mamić za što ga prozvani Jovanović i tužio. Sudac Općinskog kaznenog suda nije vidio elemente kaznenog djela obrazloživši da »izrečeni stavovi nisu prihvatljivi, ali da on ne potiče i ne sugerira da masa misli kao i on, odnosno da se mrzi određena nacionalna skupina«. 



Svijetla točka u ovom nesretnom slučaju požrtvovnost je 35-godišnjeg domaćina glumca M.G. koji je tijelom zaštitio svog afričkog prijatelja A.J., i pritom pretrpio ozljede, srećom, lakše. Sreća je i brza reakcija policije koja je netom nakon napada locirala dvojicu napadača izvukavši ih iz tramvaja s kojim su se kanili odvesti. A ušli su upravo u tramvaj broj 13. Za njih nesretni. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je Remetinec za glavnog batinaša zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Nažalost, sudac se nije složio s takvom argumentacijom, a ODO je, očekivano, na odluku suda uložilo žalbu. Optužnica tek treba biti podignuta. 


Iako se čini da je u recentnom slučaju ODO u Zagrebu poduzelo sve potrebne mjere da se sankcioniraju izvršitelji posljednjeg u nizu zločina iz mržnje, namjera DORH-a da provjeri postupke svojih odvjetništva na lokalnoj razini za razdoblje od 1.siječnja 2013. do 1. rujna ove godine, period od dvije godine i osam mjeseci govori da se nerijetko loše radilo i unutar matičnog sustava. Priznaje to i DORH pravdajući nalog za provjerom zbog uočenih pogrešnih odluka općinskih i županijskih tijela. Neizravno, tiče se to rada i odlučivanja sudaca. Traže se podaci o broju kaznenih prijava za poticanje na nasilje i mržnju (članak 325. Kaznenog zakona) broju meritornih državnoodvjetničkih odluka, kao i prvostupanjske i drugostupanjske presude. Primjerke optužnih akata i presuda DORH kani analizirati i ocijeniti. Namjera je da se provjeri kako su se procesuirali nacionalistički, rasistički i homofobni ispadi, svi prijavljeni oblici diskriminacije na osnovu nacionalnosti, rase, spola, seksualne orijentacije i dr. 


Poništeno skandalozno rješenje 


Kao što smo već izvijestili DORH je zatražio reviziju nakon što je uočio i poništio skandalozno rješenje ODO u Zagrebu o odbacivanju kaznene prijave protiv stanovitog Hrvoja Šarića koji je u svibnju na Facebook stranicama udruge Zagreb Pride napisao poruku: »Pedere u logore«. U konkretnom slučaju DORH je odredilo Odvjetništvu nastavak postupka i procesuriranje kaznenog djela širenja govora mržnje. Spornu odluku o odbacivanju kaznene prijave, ODO u Zagrebu pravdao je tvrdnjom da je izvršitelj postupao pod utjecajem psihologije mase zbog čega nije imao namjeru poticati na nasilje i mržnju. Teško je dokučiti u kakvom je mentalnom stanju bio sam počinitelj, ali i autor obrazloženja. Iz udruge Zagreb Pride koji su podnijeli kaznenu prijavu protiv internet-homofoba upozorili su da ODO u Zagrebu nije ni provjerilo identitet osobe koja se na Facebooku potpisivala imenom »Hrvoje Šarić«.