Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Reakcije na smrt Đure Brodarca

Hebrang: Smrt Đure Brodarca pokazuje da Hrvatska ide pogrešnim putem

Andrija Hebrang, Foto: O. ALUJEVIĆ
Andrija Hebrang, Foto: O. ALUJEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2011. u 15:23 2011-07-13T15:23:31+02:00

Smrt Đure Brodarca je ubojstvo s predumišljajem. Ubojice su izdajnici iz vrha HDZ-a na čelu s Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom, rekao je Dinko Burić iz HDSSB-a

U redovitim mjesečnim anketama agencije Puls nešto manje od 80 posto ispitanika ocjenjuje da Hrvatska ide u pogrešnim smjeru. Ali, ipak posebnu političku težinu ima činjenica da i vođa HDZ-a u Saboru Andrija Hebrang smatra da aktualne vlasti loše vode državu. I s obzirom da je najavio da će se povući iz politike za nekoliko mjeseci, po prestanku zastupničkog mandata, Hebrang se više ne ustručava izraziti svoje nezadovoljstvo stanjem u zemlji.

Učinio je to upisujući se u knjigu žalosti povodom smrti Đure Brodarca koja je otvorena u Saboru jer je preminuli general između 1992. i 1995. godine bio zastupnik.

»Dragi Đuro, bio si domoljub, hrabar, human i etičan. Tragedija je hrvatske države da ti, branitelj, general i junak Domovinskog rata, bolestan ulaziš u hrvatski zatvor s lisicama na rukama. Tvoja smrt pokazuje da ova zemlja, koju smo zajedno stvarali, ide pogrešnim putem. Tvoje ime u srcima svih domoljuba ostaje neokaljano! Hvala ti, neka ti je laka hrvatska zemlja kojoj si sve dao, a ona ti se nije odužila«, zapisao je Hebrang prisjećajući se, kako je naveo, svojih brojnih susreta s Brodarcem.

Ostali HDZ-ovi zastupnici koji su se upisali u knjigu žalosti, postavljenu ispred ulaza u sabornicu, iskazivali su tugu zbog smrti stranačkog kolege, isticali njegove zasluge, ali nisu dovodili u pitanje sadašnji smjer Hrvatske.

A zastupnici HDSSB-a su, pak, za Brodarčevu smrt gromoglasno optuživali HDZ.

Prvo je šef njihovog Kluba Dinko Burić, na vijest iz Osijeka zatražio stanku u radu sjednice kako bi se nakon nje »progovorilo o nekim okolnostima smrti jednog od simbola obrane Siska«.

Međutim, predsjednik Sabora Luka Bebić ustvrdio je kako bi bilo »degutantno sada oko toga raspravljati« i nije dopustio stanku. Kako je Burić ustrajao na svojem zahtjevu, Bebić ga je udaljio iz sabornice, a isto je malo kasnije napravio s Burićevim kolegama iz Kluba, Borom Grubišićem i Zoranom Vinkovićem koji su također tražili raspravu o smrti hrvatskog generala. No, to nije sprječilo HDSSB-ovce da kažu što o svemu misle.

Smrt Đure Brodarca je ubojstvo s predumišljajem. Ubojice su izdajnici iz vrha HDZ-a na čelu s Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom. Brodarac je bio teško bolestan i nije bilo razloga da ga se strpa u čeliju od šest kvadratnih metara, zajedno s još pet četiri zatvorenika, na paklenoj vrućini. Zato je krv Đure Brodarca na rukama HDZ-ovaca, izjavio je Burić novinarima na ad hoc improviziranoj press konferenciji.

Dodao je kako »izdajnička HDZ-ova vlast« pali svijeće i polaže vijence na grobovima hrvatskih branitelja, a istovremeno ih »nemilosrdno locira, identificira, uhićuje i transferira«.

Ivan Drmić rekao je da Brodarac, koji je 1991. bio spreman poginuti za Hrvatsku»sigurno nije očekivao da će dobiti ovakav mučki metak od strane vlastite države«.

Rožić: Hvala ti na svemu što si učinio za Neovisnu Državu Hrvatsku

Nakon Hebrangovog najzanimljiviji upis u knjigu žalosti je onaj HDZ-ovca Vedrana Rožića.

»Dragi Đuro, hvala ti za sve što si učinio na stvaranju Neovisne Države Hrvatske. Počivaj u miru Božjem«, poruka je ispod koje slijedi nečitak potpis.

No, uspoređujući ga s potpisima iz knjige u koji su zastupnici upisuju svako jutro prije ulaska u sabornicu, uz koje su imena zastupnika napisana velikim tiskanim slovima, lako je zaključiti kako se radi o Vedranu Rožiću, nekadašnjem gradonačelniku Trogira. Inače, Rožić je poznati bivši nogometaš i dužnosnik nogometnog kluba Hajduk.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.