Direktorica pisala ministru turizma

Hauptfeld poručila Lorencinu: Novim zakonom priprema se pomor turizma

Biljana Savić

S. Drechsler

S. Drechsler

Katica Hauptfeld ogorčena je osobito što je zakon poslan u ubrzanu saborsku proceduru u vrijeme kad je turistička sezona u punom jeku, ali i zbog odredbi zakona koje omogućuju da se turizmom mogu baviti i oni koji to nikada nisu radili i nemaju potrebno obrazovanje. U Ministarstvu kažu da je  odgođeno do rujna



RIJEKA  Katica Hauptfeld, direktorica Katarina linea, najveće i najjače putničke agencije u Hrvatskoj, uputila je ministru turizma Darku Lorencinu dopis u kojemu se protivi usvajanju, a posebice naglom usvajanju, Zakona o pružanju usluga u turizmu.


 – Vlada je usvojila prijedlog Zakona o pružanju usluga u turizmu, nakon kratkog roka za dostavljanje prijedloga tempiranog netom pred sezonu, zakon je poslan u ubrzanu proceduru u vrijeme kad je turistička sezona u punom jeku. Konstenirana odredbama zakona, nakon detaljne analize i kontaktiranja samoga članstva Udruge hrvatskih putničkih agencija, primorana sam reagirati na ovaj način i ukazati na opasnosti koje nam slijede nakon eventualnoga stupanja na snagu ovog zakona, kaže Hauptfeld i navodi da ostaje nejasno koji su motivi ubrzane procedure donošenja ovog zakona.


Nejasni motivi


– Koji su motivi donošenja ovako velikog paketa zakona vezanih uz turizam i koja je uloga Udruge hrvatskih putničkih agencija kao najveće strukovne udruge u RH te one koja je osnovana radi zaštite interesa svojih članica bila u proceduri izrade ovog, ovako nepovoljno za njeno članstvo izrađenog teksta zakona? Ovim zakonom zasigurno nisu zaštićeni interesi turističkih agencija, a bez pozivanja na one floskule o direktivama EU, ne vidim ni razlog za donošenje ovog zakona u ovo (ne)vrijeme i na ovakav način, naročito kada se zna da je jedan od naših najvećih problema, onaj najnepovoljnije stope poreza u turizmu od svih zemalja članica EU-a i to baš u državi koja se u njega toliko uzda i u istome nalazi ključ prosperiteta. Ovim putem pozivam sve putničke agencije koje možda nisu upoznate sa ovom problematikom, kao i najveću strukovnu Udrugu UHPA-u da pristupe zaštiti naših zajedničkih interesa te da svi zajedno pozovemo zakonodavca na hitno povlačenje iz procedure ovog zakona, dok se u suradnji sa onima koji su jedini bitni i o čijim pravima i obvezama, a najvažnije i budućnostima se direktno odlučuje ovim Zakonom, apelira Hauptfeld. Naglašava da bi stupanjem na snagu ovoga zakona došlo u pitanje preživljavanje svih agencija koje djeluju na tržištu u RH.

– I dok ćemo mi velike agencije možda i preživjeti, a to će biti samo iz razloga dobrog poslovanja u nekim vremenima koja su prethodila, one manje će, gotovo sam sigurna, biti primorane prestati sa obavljanjem ove djelatnosti. Jesu li kreatori ovog zakona svjesni da pripremaju pomor turizma i radnih mjesta u državi koja se diči istim te onoj koja ima višestoljetnu tradiciju turizma, te gašenje 1.500 turističkih agencija s gotovo 6.000 zaposlenih, a koje ostvaruju gotovo 2. 000 000 000 eura prometa, pita se Katica Hauptfeld.


I rujan prerano


Ivan Pukšar, član uprave UPHA-e i predsjednik strukovne udruge putničkih agencija u HGK-Županijskoj komori Zagreb kazao nam je da ovaj zakon još nije spreman za usvajanje. – Apsolutno sam protiv toga da se o ovako kompleksnom i važnom zakonu raspravlja u kratkom roku, i to u ovakvom položaju gdje  prema podacima FINA-e za 2014. godinu 50 posto agencija u Hrvatskoj posluje s gubitkom. Novi zakon predviđa preveliku liberalizaciju agencija i predviđam da će se time dodatno narušiti narušiti položaj agencija, a time i oslabiti zaštita potrošača, jer nema dovoljno mehanizama koji će zaštititi potrošače od mogućih budućih prevara putem interneta, što je već uzelo maha. Za ovaj zakon je potrebna dulja i dublja diskusija, ali nikako sad u sezoni, nego na jesen, da vidimo iskustva iz ove sezone i kreirano zakon koji će zaštititi branšu, kaže Pukšar.

Iz Ministarstva turizma dobili smo odgovor da je donošenje novoga Zakona o pružanju usluga u turizmu odgođeno do donošenja Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o putovanjima u paket aranžmanima i potpomognutim putnim aranžmanima,  koja je najavljena za mjesec rujan. »Nakon donošenja Direktive, zakon ćemo prilagoditi europskom zakonodavstvu te uputiti Zakon o pružanju usluga u turizmu u redovitu proceduru. Napominjemo da ni ovoga puta nije bilo govora o hitnom postupku, već je prijedlog zakona, nakon što ga je Vlada usvojila, poslan na prvo čitanje u Hrvatski sabor«, poručuju iz ministarstva.


–  Nama to ne znači skoro ništa, i rujan je prerano, ovakav zakon treba donositi negdje krajem godine. Pa pogledajte moj cjenik, cijene su u rujnu kao u srcu sezone. Svi ćemo tijekom sezone biti skoncentrirani na to da je što bolje odradimo. I ne smijemo gledati samo eurospke standarde, treba gledati globalno, kaže Hauptfeld koju o prijedlogu novog zakona najviše smeta omalovažavanje putničkih agencija koje imaju veliko iskustvo, jer novi zakon dozvoljava da se turizmom može baviti netko tko nikad nije radio u turizmu, i to iz svoje sobe. – Za vrijeme Jugoslavije za ovaj si posao morao imati obrazovanje, sad to očito nije bitno, kaže Katica Hauptfeld.