Sukob

Hasanbegović se žali na napade s ljevice: ‘Eskalira šovinizam prema meni’

Dražen Ciglenečki

Beljak je čovjek s puno lica. Kad su u jesen migranti počeli ulaziti u Hrvatsku, Beljak je, u maniri najgoreg šovinista tvrdio da su to kolonizatori Europe. Danas je on, međutim, lider humane ljevice, prvak Amsterdamske koalicije i podržava Marakeški sporazum – ocijenio je Hasanbegović



ZAGREBZlatko Hasanbegović nema u javnim nastupima milosti prema svojim protivnicima, saborskog zastupnika stranke Neovisni za Hrvatsku krasi zaista oštra retorika. Ali, ona ipak ne izlazi iz nekih političkih okvira, Hasanbegović uglavnom ismijava svjetonazor ljudi s kojima se ne slaže ili ih, pak, prikazuje kao štetočine. Proteklih je dana, međutim, Hasanbegović doživio da mu jedan političar poriče da je pravi Zagrepčanin, iako je rođen u tom gradu, a da ga drugi tjera da se izjašnjava da je po nacionalnosti Bošnjak, premda se osjeća Hrvatom.


Dvolični Beljak


Tek što se Miroslav Polovanec, koji je u međuvremenu isključen iz HSLS-a, ispričao Hasanbegoviću zbog izjave da ne da mu »diktiraju neka prezimena koja nisu zagrebačka«, konkretizirao je da misli upravo na Hasanbegovića, predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je putem Twittera bivšem ministru kulture da je »jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda«, kasnije je dodao »svog naroda«. Beljak kao da vjeruje da na ovim prostorima muslimani nužno moraju biti Bošnjaci.


– Zanimljivo je da je šovinizam prema meni eskaliralo kod te ljevice. S tim da mi se Beljak, siguran sam u to, neće ispričati, rekao nam je jučer Hasanbegović. On nas je uputio na neke ranije izjave predsjednika HSS-a, koje ga, ističe, predstavljaju u sasvim drukčijem svjetlu.

– Beljak je čovjek s puno lica. Kad su u jesen migranti počeli ulaziti u Hrvatsku, Beljak je, u maniri najgoreg šovinista, kao da je Ladislav Ilčić, tvrdio da su to zapravo kolonizatori Europe. Danas je on, međutim, lider humane ljevice, prvak Amsterdamske koalicije i podržava Marakeški sporazum. Na Amsterdamskoj koaliciji je da se očituje o Beljaku. Osim toga, Beljak je gostujući kod Aleksandra Stankovića, i to nakon mog mandata ministra, govorio da ne može o meni ništa loše reći. Usto, njegova sestrinska stranka HSS BiH, kojoj on daje podršku, najradikalnije se zalaže za hrvatski entitet u BiH, nabrojio nam je Hasanbegović neke Beljakove istupe koji ga, smatra, prikazuju kao nekonzistentnog političara.


Svađa na Twitteru




Predsjednik HSS-a doista je, provjerili smo, u jesen 2015. u HTV-ovoj emisiji »Otvoreno« rekao da se »ovdje ne radi o izbjeglicama, nego o kolonistima, ovo je prema mom dubokom uvjerenju kolonizacija Europe«. Nadalje, na Stankovićevo pitanje što misli o Hasanbegoviću, Beljak je u rujnu 2016. odgovorio da »on ima svoju publiku«.


– Neke stvari oko Drugog svjetskog rata su apsolutno važne. Ne mogu ništa u ovome trenutku o njemu reći niti loše, niti pozitivno. Gospodin Hasanbegović ima određene stavove koji su možda tako projicirani u javnosti da su neprihvatljivi, što se tiče podjela u Drugom svjetskom ratu. Čudno da to dolazi od jednoga povjesničara, ali to je njegovo pravo. Dobio je glasove i ja mu čestitam – izjavio je tom prilikom Beljak u »Nedjeljom u 2«.– Mogu priznati da je to s moje strane na Twitteru bilo granično. Ali, htio sam upozoriti tko je danas u Hrvatskoj vođa najekstremnije desnice. Budi Hrvat, nemam problema s tim, ali nemoj sve nas učiti hrvatstvu. To je bila poanta moje poruke. Neću više nikome ostati dužan, rekao nam je jučer Beljak, koji se Hasanbegovića uhvatio na Twitteru jer je izjavio da je on »najbolji Bandićev učenik«.