Povrijedio mu pravo osobnosti

Hasanbegović pravomoćno dobio spor protiv Tomića, dobit će 15.000 kuna

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



VARAŽDIN Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović je pravomoćnom presudom varaždinskog Županijskog suda dobio spor protiv splitskog kolumniste Ante Tomića koji bivšem ministru kulture mora platiti 15.000 kuna zbog povrede prava osobnosti te još 7771 kunu troškova suđenja.


Hasanbegović je tužio Tomića zbog uvreda na njegov račun iznesenih u članku ‘Jadi političkog minotaura’, objavljenog 28. siječnja 2016. u tiskanom izdanju beogradskog tjednika NIN, odnosno 31. siječnja 2016. u njihovoj elektroničkoj verziji, kao i na facebook stranici.


U tom tekstu Tomić je za Hasanbegovića rekao da je ‘retard’, odnosno ‘nemoguće biće, politički minotaur, ‘ideološki jednorog’, ‘ustaški klaun’, ‘slaboumni zagrebački musliman’ i ‘bijednik’.




Hasanbegović je isticao u tužbi da autor teksta o njegovim društvenim i političkim pogledima može misliti što hoće pa i bez ikakvih argumenata, ali ga nema pravo vrijeđati i kvalificirati na način da mu vrijeđa pravo osobnosti i nanosi neimovinsku štetu. Iako je tuženik izrazio sumnju u pretrpljene tegobe tužitelja, smatrajući postupak političkom predstavom tužitelja, sud je zaključio da već iznesene teške kvalifikacije o Hasanbegoviću opravdavaju dosuđene pravične novčane naknade.


Drugostupanjski sud potvrdio je zaključke sutkinje zagrebačkog Općinskog suda Jadranke Liović Merkaš da su objavljene informacije povrijedile tužiteljev integritet, čast i ugled i dostojanstvo, čime mu je povrijeđeno pravo osobnosti.


Međutim, odlukom Županijskog suda poništen je dio prvostupanjske presude zbog kojega je Hasanbegović trebao dobiti 30.000 kuna na račun odštete od Tomića te je sutkinja Županijskog suda Amalija Švegović ublažila kaznu za polovinu njenog iznosa.