Napad početkom studenog?

Hakeri iz regije razmatraju mogućnost napada na hrvatski sustav fiskalizacije

Ana Raić Knežević

"Utvrdili smo da su se hakeri iz Hrvatske povezali s "kolegama" iz BiH, Srbije, Crne Gore, te s Kosova i Albanije", rekao je vodeći domaći stručnjak za računalnu sigurnost Ivica Ostojić



Hakeri iz regije razmatraju mogućnost napada na hrvatski sustav fiskalizacije! Otkrio je to Ivica Ostojić, vodeći domaći stručnjak za računalnu sigurnost u svom izlaganju na Hrvatskim danima sigurnosti što se u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti održavaju u Opatiji. 


Do tih informacija Ostojić je došao iz dnevne analize što ju radi tvrtka “Diverto” u kojoj je zaposlen, ali i uvidom u komunikaciju na društvenim mrežama između hakera iz Hrvatske, ali i niza zemalja iz regije. 


– Utvrdili smo da su se hakeri iz Hrvatske povezali s “kolegama” iz BiH, Srbije, Crne Gore, te s Kosova i Albanije, naglasio je Ostojić dodajući kako je grupacija najavila novi napad na hrvatske računalne mreže.




Napad bi se trebao dogoditi početkom studenog, a hakeri su već ovih dana srušili stranice nekoliko banaka. 


Ostojić je podsjetio na hakerske napade uoči ulaska Hrvatske u EU u kojima su mete bili mahom hrvatski medijski portali, ali i stranice državnih institucija, među kojima su bili Vlada RH, Porezna uprava, MUP RH… 


Policija je ubrzo objavila kako je identificirala skupinu koja je stajala iza tih, mahom DDoS napada, no Ostojić pita do kada možemo biti sigurni da će ostati samo na tome, a neće biti izvučeni ili kompromitirani povjerljivi podaci. 


– “Uhvatili” smo njihovu komunikaciju o planovima za napad na hrvatski fiskalizacijski sustav. Komentirali su kako bi bilo zanimljivo srušiti ga i pratiti kako nitko ništa ne bi mogao prodati u takvoj situaciji, rekao je Ostojić koji upozorava i na tzv. Sirijsku elektroničku vojsku,  po njegovom mišljenju snažnu hakersk grupaciju. Oni su nedavno napali web stranice “The New York Timesa”, jednog od najposjećenijih on-line medija. Portal je ljetos u više navrata bio blokiran, a napadnute su i internetske stranice “The Huffington Post”, “The USA Today” i “Twitter”. 


Matt Johansen, stručnjak specijaliziran za informatičku sigurnost, tada je potvrdio da iza cyber napada stoje hakeri koji podržavaju sirijskog čelnika Bašara al-Asada, poznati kao Sirijska elektronička vojska (SEA).


SEA je preuzela odgovornost za taj napad pohvalivši se da su uspjeli promijeniti neke od osnovnih podataka u registraciji stranice. 


I dok su sirijski hakeri pokušali dodatno skrenuti pozornost na tamošnju krizu, regionalne hakerske grupe uglavnom tvrde kako se svojim napadima bore protiv korupcije u ovdašnjem društvu.