Samo participacija

HZZO upozorava: Ultrazvuk za trudnice mora biti besplatan! Ako vam naplate – javite se

Ljerka Bratonja Martinović

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Iz Direkcije pozivaju pacijente da, ako izabrani doktor od njih zatraži plaćanje bilo koje zdravstvene usluge osim participacije, zatraže račun i s njim se jave u HZZO



ZAGREB Nikakve se usluge u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite ne naplaćuju, osim participacije za one pacijente koji nemaju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja – proiopćili su jučer iz Direkcije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, tragom dogovora ministra zdravstva Milana Kujundžića i Udruge Roda da će se riješiti pitanje naplate usluga trudnicama u ginekološkim ordinacijama. Iz HZZO-a pozivaju pacijente da u slučaju pokušaja naplate usluge u ordinaciji zatraže račun, i jave se u najbliži ured HZZO-a.


Iz Roda su se, naime, požalili ministru na učestalu praksu naplate ultrazvuka u trudnoći u ginekološkim ordinacijama koje imaju ugovor s HZZO-om i takve usluge po zakonu ne smiju naplaćivati. Cijena jednog UZV pregleda kreće se od 200 do 250 kuna, a kod zdravih trudnica preporuka stručnjaka su tri UZV pregleda tijekom čitave trudnoće.


– Međutim, neki liječnici trudnici jednostavno kažu – napravit ćemo ultrazvuk da vidite svoju bebicu, jer je to zgodno, a i dobro se naplaćuje – navodi Daniela Drandić iz Roda. Iz HZZO-a pak poručuju da »iskaznica obveznog zdravstvenog osiguranja HZZO-a omogućava ostvarivanje prava na cjelovitu zdravstvenu zaštitu i besplatne zdravstvene usluge u skladu sa zdravstvenim potrebama u ordinacijama izabranih doktora primarne zdravstvene zaštite (ordinacija doktora opće/obiteljske medicine, ordinacija doktora ginekologa, ordinacija doktora pedijatra) uz obvezu plaćanja participacije«. Ako pacijent ima važeću policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, ne plaća participaciju. Iz Direkcije pozivaju pacijente da, ako izabrani doktor od njih zatraži plaćanje bilo koje zdravstvene usluge osim participacije, zatraže račun i s njim se jave u najbliži ured HZZO-a.

Ovo je samo prvi korak u rješavanju nezakonitog postupanja liječnika. Ministar je najavio i inspekcije po ambulantama te dopis svim liječnicima da ne smiju naplatiti nikakav pregled u trudnoći koji ima veze s trudnoćom.




– Ako trudnica slomi nogu, tu se može dogoditi da mora nešto platiti, ali svaki pregled vezan uz trudnoću mora biti potpuno besplatan – zaključuje Drandić.