71 posto pacijenata - nisu hitni slučajevi

HZZO predstavio vodič: Samoliječenjem do manjih gužvi u Hitnoj

Tihomir Ponoš



ZAGREB  Na hitnoj medicinskoj službi završi čak 71 posto pacijenata koji nisu hitni slučajevi. Kako bi se ta brojka smanjila i rasteretila hitna služba Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje predstavio je na konferenciji za novinare Vodič za samoliječenje, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove. 


V. d. ravnateljice HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec navela je da razlikovanje hitnih i nehitnih stanja može znatno smanjiti priljev pacijenata i pritisak na hitnu službu i time omogućiti hitnu zdravstvenu zaštitu onima kojima je život doista ugrožen, a koji često čekaju u redu zajedno s pacijentima kojima hitna pomoć nije potrebna. Navedeno je i da građani često vikendom hitnu medicinsku pomoć traže zbog nehitnih slučajeva kakvi su primjerice ubodi komaraca, prehlada i nadutost poslije obilnog roštilja. Prenđa Trupec apelirala je na solidarnost među pacijentima jer svatko može biti hitan slučaj i čekati više nego što je potrebno zbog zbirnjavanja nehitnih slučajeva. 



HZZO je vodič izradio u suradnji s Ministarstvom zdravlja, Hrvatskom zavodom za javno zdravstvo i Hrvaskim zavodom za hitnu medicinu, a za desetak dana bit će u ugovornim ambulantama primarne zdravstvene zaštite, ljekarnama, bolničkim hitnim ambulantama. 





Inicijator izrade vodiča dr. Zoran Maravić kazao je da su navedeni najčešći primjeri hitnih stanja opasnih po život u slučaju nepružanja pravodobne pomoći. To su primjerice gubitak svijesti, zastoj rada srca i disanja, gušenje. Za samoliječenje je u kućnoj ljekarni preporučljivo imati lijekove za snižavanje temperature, sredstvo protiv kašlja, tablete protiv bolova, sredstva za zaštitu od sunca, toplomjer i ostalo. 


– Samoliječenje je važna sastavnici zdravstvenih sustava u modernim, razvijenim zemljama i ono podrazumijeva višu razinu znanja o zdravlju i bolesti, pa se edukaciji pacijenata pridaje sve više pozornosti, kazao je Maravić i dodao da ono postaje trend i u Hrvatskoj jer se pomoću bezreceptnih lijekova mogu pacijenti mogu jeftino i brzo izliječiti. U vodiču su navedeni bezreceptni lijekovi prema djelovanju i organskim sustavima:  antireumatici, lijekov za želučane tegobe, upalne bolesti usne šupljine, lijekovi za alergiju, lijekovi protiv bolova i drugo.