Tatjana Prenđa Trupec

HZZO će sanirati 200 milijuna kuna bolničkih dugova

Hina



ZAGREB – Pet mjeseci nakon izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice, planira se prva sanacija bolničkog sustava – HZZO će idućih dana s 200 milijuna kuna pokriti bolničke dugove za posebno skupe lijekove te veći dio potraživanja drugih dobavljača, starijih od 365 dana, ali po principu »tko više radi« i uz strogu kontrolu, otkrila je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec u intervjuu za portal zdravlje.hina.hr.


Sa sto milijuna kuna podmirit će se dugovi za posebno skupe lijekove. Preostalih sto milijuna kuna dobit će HEP, vodoprivreda i ostali dobavljači, poput veledrogerija za lijekove, prema kojima plaćanje i dalje kasni u prosjeku oko 300 dana, rekla je Prenđa Trupec i pojasnila kako je riječ uglavnom o starim dugovima, prenesenim iz prethodnog razdoblja.


U razgovoru za Hinu otkrila je kolika su trenutna dugovanja zdravstva i što očekuje do kraja godine, koje su se bolnice najbolje snašle u novim uvjetima poslovanja, ali i zašto je nezadovoljna radom KBC-a Zagreb.




Objasnila je i što Hrvatskoj može donijeti zdravstveni turizam, zašto je važno izdvajanje dopunskog osiguranja u trgovačko društvo, te što smeta domovima zdravlja u predloženim izmjenama zakona o zdravstvu.