Poslodavci pitaju

HUP prije izbora strankama poslao sedam pitanja: ‘Poduzetnici više ne znaju jesu li u prekršaju ili ne’

Gabrijela Galić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

HUP od stranaka očekuje da uz planove rada za prvih 100 i prvu godinu mandata biračima prije izbora predstave i svoje kandidate za pojedine ministarske pozicije jer o njihovoj kvaliteti i sposobnosti ovisi uspješnost provedbe programa za pojedine resore.



ZAGREB – Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) zadovoljio bi gospodarski rast od najmnje 3,4 posto, odnosno četiri ili pet posto godišnje. No, u onom što im političari nude ususret prijevremenih izbora poslodavci ne vide operativne planove, način na koji misle rješavati nagomilane gospodarske probleme. I dok je pred natjecatelje u političkoj utrci na prošlogodišnjim redovnim parlamentarnim izborima HUP podastro 16 pitanja tražeći rješenja za njih, za prijevremene izbore pripremili su sedam pitanja političkim strankama.


Skraćena verzija prioritetnih problema kreće od uvođenja pravila razboritog fiskalnog ponašanja i fiskalne konsolidacije jer se, smatraju u HUP-u, u budućnosti treba trošiti samo onoliko koliko se zaradi. Slijedi reforma javne uprave te uklanjanje najvećih administrativnih i investicijskih barijera kao i otklanjanje drugih opterećenja poslovnog sektora.


»Poduzetnici ne znaju što raditi, više se bave papirologijom, a manje biznisom«, tvrdi Davor Majetić, glavni direktor HUP-a. Ta udruga želi i efikasnije pravosuđe i kvalitetnije propise pa objašnjavaju kako u šumi loše napisanih propisa poduzetnici često ne znaju jesu li u prekršaju ili ne. Na listi je i povećanje efikasnosti državnih poduzeća i državne imovine kao i modernizacija obrazovnog sustava te, nezaobilazno, reforma tržišta rada koje je za HUP zaostalo.




HUP od stranaka očekuje da uz planove rada za prvih 100 i prvu godinu mandata biračima prije izbora predstave i svoje kandidate za pojedine ministarske pozicije jer o njihovoj kvaliteti i sposobnosti ovisi uspješnost provedbe programa za pojedine resore.


»Istina je da smo izašli iz dugogodišnje krize, ali usprkos tome što si zasluge za to pokušava pripisati politika, ona s time gotovo i nije imala nikakve veze. Rast je posljedica veće potražnje na izvoznim tržištima, dobrih turističkih sezona i prije svega restrukturiranja koje je odradio privatni sektor. Najveći doprinos vlade na odlasku nekim boljim pokazateljima, kao što su smanjenje deficita i duga, bio je u tome da uglavnom nije radila ništa«, kazala je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a navodeći kako Hrvatska treba odlučnu, hrabru i kompetentnu vladu »koja će htjeti i znati promijeniti sliku i od zemlje pune problema učiniti Hrvatsku jednom od prosperitetnijih članica EU-a«.