Najave izazivaju zabrinutost

HUP: Poskupljenje struje bilo bi udar na konkurentnost

Hina

Davor Majetić / Nenad REBERŠAK / Nl arhiva

Davor Majetić / Nenad REBERŠAK / Nl arhiva

Poslodavci su zabrinuti »nedostatnom komunikacijom Ministarstva zaštite okoliša i energetike s poslodavcima na ovu temu«, zbog čega, kako kažu, mogu tek nagađati o tome kada će i koliko porasti naknade za obnovljive izvore energije



ZAGREB Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zabrinuta je najavama povećanja troškova električne energije smatrajući da bi to bio udar na konkurentnost gospodarstva, a traži i jasnu informaciju o tome koliko i kada bi nastupilo eventualno poskupljenje.


Poslodavci su zabrinuti »nedostatnom komunikacijom Ministarstva zaštite okoliša i energetike s poslodavcima na ovu temu«, zbog čega, kako kažu, mogu tek nagađati o tome kada će i koliko porasti naknade za obnovljive izvore energije.


Podsjećaju da su zadnji razgovori HUP-a i Ministarstva o tome vođeni još u prosincu 2016. i od tada HUP nije dobio nikakvu službenu informaciju o tome kakve modele i mjere vezane uz naknadu za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i troškove otkupa te energije priprema Ministarstvo, ni kakav će biti njihov utjecaj ne samo na industriju, već i na sve druge gospodarske subjekte.  




»Cijena energenata je vrlo važno pitanje za cjelokupno gospodarstvo i o toj temi bismo s Vladom i Ministarstvom trebali voditi socijalni dijalog. Umjesto toga s Ministarstvom smo vodili tek nekoliko nestrukturiranih razgovora prošle godine, bez ikakvih zaključaka i konačnih informacija o tome što će se događati s naknadom za OIE«, kaže glavni direktor HUP-a Davor Majetić.


Ona smatra pohvalnim što Vlada vodi računa o tome da očito neizbježno povećanje cijena električne energije ne bude prevelik udar na standard građana.


»Međutim, s obzirom da nemamo komunikaciju s Ministarstvom, brine nas što iz medijskih istupa ministra Slavena Dobrovića ne vidimo da se s jednakom pažnjom pristupa i pitanju poskupljenja za gospodarstvo«, kaže Majetić.


Svako povećanje cijena donosi dodatni izravni udar na ionako slabu konkurentnost, upozorava on.


Ističe kako je za tvrtke presudno važno pravodobno dobiti sve informacije koje se tiču uvjeta poslovanja i utječu na očekivane poslovne rezultate.


Stoga, je, kako navodi, itekako važno znati hoće li troškovi električne energije rasti za 4 ili 7 posto i hoće li to biti već od travnja ili možda tek od rujna.


»Upravo je nepredvidljivost uvjeta poslovanja jedan od velik problema u Hrvatskoj na koju redovito upozoravaju poslodavci i investitori«, poručio je Majetić.


HUP stoga poziva Ministarstvo i Vladu da, osim o utjecaju povećanja cijene električne energije na građane, vodi računa i o utjecaju na gospodarstvo te da čim prije i građane i gospodarstvenike otvoreno i jasno informiraju kada će doći do poskupljenja i koliko će ono iznositi.


HUP očekuje da se i za ovu kao i za sve druge odluke koje imaju utjecaj na troškove poslovanja, prije donošenja izrade izračuni njihova utjecaja te da se za svaku mjeru javno komunicira koliko novog troška donosi.