Umirovljenici i vožnja

HSU protiv obaveznih liječničkih pregleda za vozače starije od 65 godina: To je diskriminacija!

P. N.

foto: Reuters

foto: Reuters

Hrvatska stranka umirovljenika oštro protestira zbog namjere Vlade Republike Hrvatske da osobama starijim od 65. godina uvede obvezni liječnički pregled za produženje vozačke dozvole. Postojeće zakonsko rješenje ovo pitanje rješava na potpuno transparentan i prihvatljiv način koji ide u korist sigurnosti prometa na cestama i starijim građanima, a ne lobijima čiji je interes zarađivati na osobama čija je jedina „krivnja“ to što su stariji od 65. godina, stoji u priopćenju Hrvatske stranke umirovljenika.



Hrvatska stranka umirovljenika reagirala je najavu Vlade o uvođenju obveznog liječničkog pregleda za produženje vozačke dozvole osobama starijima od 65. godina. HSU smatra da je riječ o uvođenju novih nameta kojima će se osiromašiti naši stariji sugrađani te poziva Vladu da preispita svoju odluku. Ovim povodom HSU je izdao priopćčenje za javnost u kojem tvrdi: “Vlada namjerava uvesti diskriminaciju starijih osoba”.


– Hrvatska stranka umirovljenika oštro protestira zbog namjere Vlade Republike Hrvatske da osobama starijim od 65. godina uvede obvezni liječnički pregled za produženje vozačke dozvole. Postojeće zakonsko rješenje kojeg je propisala Vlada na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem, a koju je podržavala Hrvatska stranka umirovljenika ovo pitanje rješava na potpuno transparentan i prihvatljiv način koji ide u korist sigurnosti prometa na cestama i starijim građanima, a ne lobijima čiji je interes zarađivati na osobama čija je jedina „krivnja“ to što su stariji od 65. godina, stoji u priopćenju Hrvatske stranke umirovljenika.


Po trenutno važećim propisima koje ova Vlada želi promijeniti, napominju iz umirovljeničke stranke, “zdravstveni pregled se treba obaviti u slučaju da je obveza pregleda utvrđena uvjerenjem na temelju kojeg je vozačka dozvola izdana”.




– Smatramo nedopustivim i nemoralnim namjeru Vlade da propiše obvezan liječnički pregled za osobe starije od 65. godina čime se na mala vrata uvodi još jedan „parafiskalni“ namet s ciljem dodatnog osiromašenja umirovljenika i bogaćenja onih koji su već bogati. Ovakve namjere, uostalom, Vlada je pokazala i pri izradi porezne reforme što pokazuje da su se opravdali strahovi da program ove Vlade ide na ruku interesima bogatih, a ne svih građana RH, stoji u priopćenju.


Također, HSU podsjeća da od ukupnog broja vozača u Hrvatskoj, njih više od deset posto ima 65 i više godina, a statistike pokazuju da sudjeluju u 8,5 posto prometnih nesreća.


– Statistike pokazuju da starije osobe ne pripadaju najrizičnijim skupinama u prometu zbog čega ovu najavu Vlade smatramo još besmislenijom te pozivamo Vladu da, u interesu građana, odustane od dodatnog nametanja troškova i siromašenja starijih građana, zaključuje se u priopćenju. .