Izborna nedjelja

HSS-ova koalicija pobjednica nedjeljnih izbora u Orahovici

Hina



Koalicija HSS-a, SDP-a i Stranke žena pobjednica je nedjeljnih, prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Orahovice – od 15 vijećničkih mjesta osvojila je osam.


Tako je koaliciji na čelu s HSS-om, koji u Orahovici već ima gradonačelnicu Anu-Mariju Petin, sada je pripala i većina u Vijeću.


HDZ/HSLS-ova koalicija u Vijeću ima pet vijećnika, a po jednog Stranka umirovljenika te nezavisna lista Ivančice Grgić, potvrdio je predsjednik orahovičkog Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) Krunoslav Gernhard.




Orahovčani su u nedjelju, nakon nešto više od četiri mjeseca, ponovno birali Gradsko vijeće, jer se ono izabrano na redovnim lokalnim izborima krajem svibnja nije uspjelo konstituirati ni iz trećeg pokušaja, jedino u Hrvatskoj.


Ni jedna politička opcija u Orahovici tada nije uspjela osigurati potrebnu većinu od devet vijećnika. Gradsko vijeće ima 15 članova, no kako na lokalnim izborima srpska manjina, koja ima pravo na jednog vijećnika, nije bila zastupljena, broj vijećnika povećan je na 16, a pripadnik srpske manjine ušao je u vijeće s liste HDZ-a. U vijeću je tako bilo osam HDZ-ovih, četiri HSS-ova, tri SDP/HNS-ova i jedan nezavisni vijećnik, što je bilo dovoljno da nitko ne osigura većinu, i tako tri puta za redom.


Pripadnik srpske manjine u nedjelju je izabran sa HSS-ove koalicijske liste, pa sada nema potrebe za ‘povećanjem’ broja vijećnika, objasnio je Gernhard.


Na prijevremene izbore u Orahovici izašlo je 53, 6 posto birača, odnosno njih 2.400 od ukupno 4500.


HSS-ova lista, koju je nosila Ana-Marija Petin, dobila je 53, 1 posto glasova (1.247), HDZ/HSLS-ova 30,5 posto (715 glasova), nezavisna lista Ivančice Grgić 9,7 posto (229), te lista Stranke umirovljenika 6,6 posto (156) glasova.


Izborna nedjelja u Orahovici je protekla bez primjedbi, rekao je Gernhard.