Snima se glazba

HRT snima serijal ”Predsjednik” o Franji Tuđmanu čije prikazivanje počinje u prosincu

Hina

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak



Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) u utorak je počeo snimanje glazbe za dokumentarno-igrani serijal “Predsjednik” koji se snima u povodu 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a čije se emitiranje na HRT-u očekuje u prosincu ove godine.


Glazbu za serijal koji za HRT snima neovisna produkcijska kuća Intermedia grupa skladao je poznati hrvatski skladatelj i dirigent Alfi Kabiljo, koji ujedno i ravna Simfonijskim orkestrom HRT-a.


“Ovo je vrlo zanimljiv projekt jer se radi o jednoj fantastičnoj ličnosti, stvoritelju naše države. S jedne strane, trebalo je stvoriti temu koja će se pamtiti, a s druge strane tu temu i čitavu orkestraciju staviti u Hrvatsku. Koristio sam  se folklorom iz nekoliko krajeva, i čak sam našu himnu transformirao u tu glazbu”, rekao je Kabiljo.




Vladimir Brnardić, urednik HRT-ova programskog odjela Dokumentarni sadržaj koji je ujedno i urednik serijala, rekao je da će serijal, naručen u povodu 20. obljetnice smrti predsjednika Tuđmana, imati deset epizoda u trajanju od po 52 minute i obuhvatit će cijelu njegovu biografiju.


Scenarist i redatelj tog HRT-ovog projekta Gordan Malić najavio je da gledatelje javne televizije oočekuje dokumentarno-povijesna drama. “Serijal sadrži gotovo sva bitna razdoblja političkog razvoja Hrvata i Tuđmanove biografije koja se u dosta elemenata s time poklapa”, rekao je Malić.


Atraktivnosti serijala doprinijet će i brojne igrane scene bez dijaloga, kao i razgovori sa  sedamdesetak sugovornika uz korištenje arhivskih foto i videomaterijala te autentičnih dokumenata iz raznih razdoblja dosad nepoznatih široj javnosti, najavili su s HRT-a.