Zajedništvo

HRAST i HKS potpisali deklaraciju o suradnji, Pavliček poručio da će im u fokusu biti “mali čovjek, obitelj i hrvatski narod”

Hina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL



Predsjednici stranaka HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku i Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ladislav Ilčić i Marijan Pavliček potpisali su u petak Deklaraciju o političkoj suradnji dviju stranaka.


Spoznali smo da je zajedništvo važno, da okrupnjavanje jamči prosperitet, rekao je saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović, navodeći kako se radi o strankama iznimno sličnih programa i istog vrijednosnog sustava.


Predsjednik HKS-a Marijan Pavliček uvjeren je da će se njihovoj platformi priključiti slične stranke, svjestan je da je desni politički spektar rascjepkan, zbog čega prst upire u bivše čelnike stranaka.




U fokusu će nam biti mali čovjek, obitelj i hrvatski narod, poručuje Pavliček, koji naglasak stavalja na demografiju i hrvatsko iseljeništvo, te predlaže posebna ministarstva za njih.


Slavonija je, blago rečeno, demografski opustošena, u pet godina, odnosno od ulaska u EU, iseljavanjem smo izgubili više stanovništva, nego u Domovinskom ratu, kaže Pavliček, inače zamjenik gradonačenika Vukovara.


Predlaže da se za demografske potrebe godišnje usmjeri tri do četiri milijarde kuna, kaže da novca u proračunu ima dovoljno, samo se loše raspoređuje. Čemu nam nove ceste, avioni, ako neće biti ljudi, pita se.


Hrvatska sama treba donositi ključne odluke o životu u zemlji, vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski identitet treba štititi i promovirati, ključne su odrednice platforme dviju stranaka, poručuje Ilčić koji kaže da su se dvije najveće stranke: SDP i HDZ identitetski pogubile.


Jedino za što se SDP hvata su izjave druga Tita ili Nenada Stazića o ’45,. dok HDZ promovira globalnu ideju jedinstvenog amorfnog europskog društva, kaže.


Snažna Europa može izrasti samo iz nacionalno snažnih država, hrvatsko društvo će shvatiti da upravo naše politike jesu politike koje imaju veliku perspektivu i šanse da značajno utječu na politiku i život pojedinca, kaže Ilčić. Ključnim označava i odnos prema narodu i demokraciji.


Svjedoci smo da se od strane HDZ-a, SDP-a, ali i drugih stranaka, 400 tisuća ljudi koji su dali potpis za raspisivanje referenduma naziva marginalcima i pogrdnim imenima, ta ideja da politička elita zna sve, puno više od naroda, više ne vrijedi, kaže Ilčić.


Zekanović potvrđuje da se o suradnji razgovaralo i s drugim strankama desnog političkog spektra, primjerice HSP-om i s Neovisnima za Hrvatsku.


Kontaktirali smo, otvoreni smo za razgovore, a hoće li nam Neovisni pristupiti to ovisi o njihovoj odluci, kaže. Ova je platforma državotvorna, suverenistička i akademska, pa je iz toga jasno koji nam partneri neće biti prihvatljivi, rekao je Zekanović.


Euro zastupnica HKS Ruža Tomašić potvrdila je da se ne planira opet kandidirati za Europski parlament. Čelnici stranaka će odlučiti tko će biti na listi, ja ću pomoći svojim imenom da uđemo u Europski parlament, ali ne vidim se tamo opet, a ni u politici uopće, poručila je.