Danas novi sastanak

HORVAT POTVRDIO ‘Da, radi se na tome da se 3. maj odvoji od Uljanika’

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je u srijedu da će danas u 13 sati održati sastanak sa sindikalnim predstavnicima iz Pule o situaciji u Uljaniku.


Odgovarajući na pitanja novinara uoči užeg kabineta Vlade, Horvat je kazao da će tema razgovora biti ista kao i jučer, s time da mu danas dolaze sindikalisti iz Pule.


Naime, Horvat se u utorak u Rijeci sastao s predstavnicima kriznog stožera za 3. maj, te upravama pulskog i riječkog brodogradilišta. Tom prilikom je obznanio da se u novoj inačici plana restrukturiranja Uljanika po prvi puta otvara mogućnost da brodogradilište 3. maj bude samostalni gospodarski subjekt odnosno njegovo izdvajanje iz Uljanik grupe.




»Od jučer smo počeli polako pripremati da eventualni strateški partneri mogu ponaosob razmišljati o brodogradilištima u Puli i Rijeci. To je novitet koji ulazi u program restrukturiranja i mislim da ćemo na taj način puno lakše naći potencijalne strateške partnere«, izjavio je Horvat u srijedu.


Na pitanje znači li to da bi se 3. maj mogao izdvojiti iz Uljanik grupe i tražiti neku svoju budućnost, Horvat je odgovorio potvrdno.


Upitan pak koji su potencijalni strateški partneri, pri čemu se spominju dva imena, Horvat je kazao da se u ovom trenutku ne može razgovarati o potencijalnim strateškim partnerima, s obzirom na ingerenciju uprave kojom je ona već odabrala strateškog partnera.


»U trenutku kada s njime ne bude zadovoljna može ga promijeniti. Hoće li do toga doći ili ne vidjeti ćemo sljedećih nekoliko dana, ali odluka će biti na upravi Uljanika«, poručio je Horvat


Upitan je li Danko Končar formalno i dalje strateški partner, Horvat je odgovorio da jest.


Predstavnici sindikata koji djeluju u pulskom Uljaniku i Stožera za obranu Uljanika od ministra gospodarstva Darka Horvata s kojim će se u srijedu sastati u Zagrebu očekuju odgovore o sudbini pulskog brodogradilišta i traže da Vlada predloži svoje članove u upravljačka tijela i Nadzorni odbor.


»Ne znam s kim ćemo danas razgovarati, no jedno je sigurno – tražimo odgovore, a ne razgovor. Stoga očekujem da na sastanku bude nazočan ministar gospodarstva Darko Horvat koji nam jedini uz premijera Plenkovića može dati potvrdne odgovore,« izjavio je telefonom za Hinu na putu za Zagreb povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača. Dodao je da ako na sastanku ne bude ministra Horvata, put u Zagreb će biti uzaludan.


»Vlada mora konačno odlučiti hoće li brodogradnju u Hrvatskoj ili neće i od toga mora početi djelovati. Sudbina Uljanika i njegovih radnika je prevažna za nas, ali i za Hrvatsku da bi dalje prebacivali odgovornost jedni na druge. Očekujemo i tražimo od Vlade Republike Hrvatske da Skupštini Društva predloži svoje članove u upravljačka tijela i Nadzorni odbor kako bi neposredno pratila provođenje programa restrukturiranja,« poručio je Kutlača.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je prijepodne uoči sjednice užeg kabineta Vlade da će u 13 sati održati sastanak sa sindikalnim predstavnicima iz Pule o situaciji u Uljaniku. Ponovio je da se za Uljanik traži program restrukturiranja u skladu sa smjernicama Europske komisije te da je želja i dalje ista: oba brodogradilišta, Uljanik i 3. maj, osposobiti za funkcioniranje na tržišnim načelima. Potvdio je da je Darko Končar formalno i dalje strateški partner.


Predstavnici Stožera za obranu brodogradnje Uljanik i sindikata jučer su razgovarali s Končarom o njegovim planovima s Uljanikom i prenijeli novinarima da bi on »htio da u tom projektu zajednički s vlasničkim udjelima sudjeluju i zainteresirani radnici, ali i država«.


Iz Uljanika su u utorak izvijestili da im je blokiran račun i da su u tijeku pregovori o njegovu deblokiranju, a sindikalisti su najavili prosvjed i štrajk ako ne bude plaće za rujan. Horvat je jučer rekao da rujanske plaće nisu osiguranje, ali kako kako postoji »blaga perspektiva, koja sada nije kristalno jasna« da će biti, a ministar finacija Zdravko Marić je danas rekao da nema tome što dodati te da nije stvar u novcu, već je li nešto moguće i zakonito.


Od početka rujna naručitelji su otkazali Uljaniku pet novogradnji.