Najezda stjenica

HOROR U KREVETU Najezda napasnih insekata na obali, na udaru osobito gosti u privatnom smještaju

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay



S procvatom apartmanskog smještaja i nezapamćenim gužvama, navala turista Dalmaciji je donijela i stjenice. Male krvopije zadaju muke i građanima i gostima – gosti se vrte u krevetu i ne mogu spavati od napasnih insekata, a građani se crvene dok zovu Cian, jer tko je to vidio, u 21. stoljeću imati ‘podstanare’


“Stjenica ima sve više i više, za to je ‘kriv’ razvoj turizma. One su baš veliki problem jer ih je jako teško suzbiti. Ljudi nas već zovu, najviše mali iznajmljivači i vlasnici hostela”, otkriva za Slobodnu Dalmaciju Robert Zidar, direktor službe sanitarne zaštite u splitskom Cianu te dodaje da su ove godine stjenicama, kao i drugim insektima, pogodovale neuobičajene vremenske prilike.


Zidar kaže da ih vjerojatno ima i u luksuznim hotelima, no njihovo je osoblje dobro obučeno kako bi odmah uočilo problem, jer kod pojave stjenica vrlo je važno hitno reagirati.




“Nakon svakog gosta prostor treba dobro pregledati, pažnju valja obratiti na plahte i na crvene mrljice krvi na njima, a treba pogledati po i uglovima sobe i ispod madraca ima li izmeta koji izgled kao crne točkice. Savjetujem iznajmljivačima da temeljito pretraže područje oko kreveta, a dobro je preghledati i oko utičnica jer se u njih vole zavuči. Bitno je vršiti redovitu kontrolu”, upozorava Cianov direktor službe sanitarne zaštite.


Ovaj problem ne smije se zanemariti, ističe Zidar, jer jednom kad se razmnože jako ih se teško riješiti jer ih je teško uočiti, a i imaju se običaj zavući u pukotine i rupice pa je Cianovim ekipama potzrebno i do tri puta izlaziti na teren. Sami se s nemanima boriti ne možete.


“Postoje feromonske lovkice, mogu se naručiti preko interneta, no one imaju samo funkciju monitoringa, dakle otkivanja jesu li stjenice prisutne u objektu. Baš ih i ne preporučujem, jer imali smo slučajeva da se u lovku uhvate samo jedna-dvije stjenice, a apartman ih je pun”, skeptičan je Zidar.


Stjenice su svjetski problem, jer su sitne, teško uočljive, a čak i dok grizu lako prođu nezapaženo jer ispuštaju anestetik te su, osim toga, najaktivnije oko 4 sata ujutro, kad nas većina spava najdubljim snom. Znak da ste s njima dijelili krevet su crveni tragovi ugriza za koje je karakteristično da se protežu i ravnoj crti. Vole gristi izložene dijelove tijela kao što su noge, ruke, vrat i lice.


Nakon što nam se napiju krvi, poprimaju tamnocrvenu boju, a ženke postaju plodne. Jajašca ostavljaju na skrivenim mjestima, a nove se stjenice iz njih izlegnu za oko 3 tjedna. Kad su se dobro nasisale krvi, stjenice mogu dugo gladovati: Hrane se jednom tjedno, a bez hrane mogu preživjeti mjesecima. Još jedan znak da su prisutne u prostoru je težak slatkasti miris koji potječe od kemikalija koje ispuštaju u svrhu komunikacije.