Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Hrvatska obrtnička komora

HOK podržava nastavak rada radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva
Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2016. u 14:43 2016-05-31T14:43:00+02:00

Pozdravljamo zalaganje Ekspertne radne skupine za uvažavanjem struke te tražimo jasnu i nedvosmislenu podršku od strane politike u obliku poduzimanja konkretnih koraka potrebnih za provedbu reforme - kaže Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore

ZAGREB Hrvatska obrtnička komora (HOK) podržava nastavak rada Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme.
-Ovo je prvi puta da su u izradi tako važnih reformskih dokumenata za Hrvatsku sudjelovali svi ključni dionici. Pozdravljamo zalaganje Ekspertne radne skupine za uvažavanjem struke te tražimo jasnu i nedvosmislenu podršku od strane politike u obliku poduzimanja konkretnih koraka potrebnih za provedbu reforme - kaže Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.
"Hrvatska obrtnička komora ima dugogodišnje iskustvo u području razvoja i provedbe strukovnog obrazovanja te je od samog početka aktivno sudjelovala u radu stručne radne skupine za izradu prijedloga Nacionalnog kurikuluma za strukovno obrazovanje. Tijekom stručne rasprave artikulirala je svoje stavove, naglasivši potrebu za preuzimanjem odgovornosti svih ministarstava i svih gospodarskih asocijacija za pojedine dijelove strukovnog obrazovanja, odnosno uspostavljanjem partnerskog odnosa među svim dionicima", ističe se u priopćenju HOK-a.
-Važno je što hitnije donijeti zakonske i podzakonske akte koji su preduvjet za provedbu kurikularne reforme. Stav Hrvatske obrtničke komore je da obrazovanje mora slušati potrebe gospodarstva, a gospodarstvo mora osigurati dovoljan broj mjesta za praksu. Potrebno je uvesti obvezu edukacije nastavnika, uspostaviti racionalnu mrežu škola i programa te osnovati centre kompetentnosti. Posla je puno, a izgubljeno vrijeme teško će se nadoknaditi – smatra Ranogajec.
Stoga iz Hrvatske obrtničke komore još jednom pozivaju na odgovornost, jer je reforma obrazovnog sustava interes gospodarstva, građana i cjelokupne države.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.