Nova inicijativa

HOĆE LI HDZ MESIĆU ODUZETI ODLIKOVANJE? Krpina: ‘Moramo okajati tu sramotu iz 2005.’

Dražen Ciglenečki

Foto arhiva NL / Denis Lovrović

Foto arhiva NL / Denis Lovrović

Dali su mu taj orden, unatoč tome što je već 2000. objavljeno Mesićevo lažno svjedočenje u Haagu u svojstvu zaštićenog svjedoka. Zato sam i rekao na tribini da bi HDZ na ovaj način okajao tu sramotu koju su napravili dodjelom odlikovanja Mesiću, pojasnio nam je svoj stav Drago Krpina



ZAGREB U HDZ-u sve više pristaša ima ideju da hrvatski parlament oduzme Stjepanu Mesiću odlikovanje Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, koje mu je u srpnju 2005. uručio tadašnji predsjednik Sabora Vladimir Šeks.


Tu je ideju u srijedu u Splitu, na HDZ-ovoj tribini pod nazivom »Dr. Franjo Tuđman – Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što«, javno artikulirao jedan od stranačkih veterana Drago Krpina, trenutačno zamjenik predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a. Kako je među govornicima na tribini bio i Šeks, Krpina je svoju inicijativu iznio u obraćanju njemu osobno.


Podići i optužnicu? 


– Dragi Vlado, obraćam se tebi i svima koji ste sjedili uz Ivu Sanadera da kao čin kajanja oduzmete odlikovanje Mesiću. Potičem to posebice nakon presude u Haagu. On je mimo zakona dostavljao dokumente Tribunalu i počinio teško kazneno djelo. Nisam pravnik, Vlado, ti znaš ima li tu i elemenata za podizanje optužnice – rekao je Krpina, kako je prenio Dalmatinski portal, i dobio ovacije prisutnih.




Spomenuto odlikovanje Mesiću, u njegovom drugom predsjedničkom mandatu, predložila je tadašnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić, zatražila podršku Šeksa i šefa Kluba zastupnika HDZ-a Luke Bebića i oni su se s tim složili.


Nije sve ipak glatko prošlo u HDZ-u, dio njihovih ljudi u Saboru bojkotirao je glasovanje o odluci o dodjeli odlikovanja Mesiću, 78 glasova je bilo »za«, a tri su zastupnika bila suzdržana. Tu je odluku proveo Šeks.


»Ovo je najviše hrvatsko odlikovanje koje se dodjeljuje jedino državnim poglavarima. Stjepanu Mesiću dodijeljeno je u znak priznanja za njegove iznimne zasluge za promicanje Hrvatske i njezina ugleda u inozemstvu kao zemlje koja promiče ideale ravnopravnosti, sigurnosti i stabilnosti. Takvim političkim radom dao je izniman doprinos ugledu Hrvatske, a hrvatski građani Stjepanu Mesiću dali su veliko povjerenje dvaput glasujući za njega na izborima«, rekao je Šeks predajući Mesiću 13. srpnja 2005. Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom.


Krpina sada traži da HDZ inicira u Saboru poništenje ove odluke


– Očekujem da najviša stranačka tijela HDZ-a prihvate moj prijedlog, jer bi to bilo posve opravdano. Znamo da je HDZ prije 12 godina imao većinu u Saboru, bez naše stranke ne bi bilo odluke o odlikovanju Mesiću. Dali su mu taj orden, unatoč tome što je već 2000. objavljeno Mesićevo lažno svjedočenje u Haagu u svojstvu zaštićenog svjedoka. Zato sam i rekao na tribini da bi HDZ na ovaj način okajao tu sramotu koju su napravili dodjelom odlikovanja Mesiću, objasnio nam je jučer Krpina zašto smatra da bi HDZ morao učiniti sve potrebno da Sabor opozove odlikovanje nekadašnjem predsjedniku Republike, kojem on na teret stavlja i »dostavu dokumenata Haškom tužiteljstvu mimo procedure propisane Ustavnim zakonom o suradnji s Haškim sudom«.


Teatar apsurda 


Krpina ističe da je Sanader kao premijer imao »izvrsnu kohabitaciju s predsjednikom Mesićem«.


– Njih su dvojica savršeno funkcionirala, a kruna toga bilo je upravo ovo odlikovanje Mesiću koje mu je uručio Šeks. Bio je to teatar apsurda, budući da su se Mesić i Šeks prije toga međusobno častili najgorim uvredama, a danas su opet u toj fazi. Ne samo da bi bilo politički oportuno, nego sa strane HDZ-a i moralno da stranka sada prizna da je odluka Sabora o odlikovanju Mesiću bila pogrešna i da je se stoga poništi – zaključuje Krpina.


Inače, u prosincu 2008. Mesić je Šeksu dodijelio odlikovanje, Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, za »izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Hrvatske, izgradnji i napretku Hrvatske, te za osobni izniman doprinos razvitku odnosa Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima«.


Šeks nije želio komentirati Krpinin prijedlog.


– Neka ga formalizira, a ne mogu, naravno, unaprijed govoriti kakav će HDZ zauzeti stav – rekao nam je Šeks, pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a.