PRESUDA OPĆINSKOG GRAĐANSKOG SUDA

HNS treba platiti novinarima Indexa 120.000 kuna

Zdenko Duka

Foto Pixabay

Foto Pixabay



ZAGREB – Općinski građanski sud u Zagrebu presudio je u korist novinara Indexa u tužbi koju su novinari Indexa podnijeli protiv Hrvatskog nogometnog saveza nakon što su bili onemogućeni u obavljanju svog posla te im je bilo uskraćeno pravo na pristup informacijama i utakmicama Hrvatske. Prema toj prvostupanjskoj presudi HNS mora platiti Indexu 120 tisuća kuna i novinarima ukinuti zabrane.


Sutkinja Blaženka Butigan Matić u presudi 23. studenoga naložila je HNS-u da u roku od 15 dana novinarima Indexa vrati akreditacije, odnosno omogući prisustvovanje konferencijama za medije, primanje priopćenja za medije i sudjelovanje na svim događanjima HNS-a koja su otvorena za javnost i novinare, pod jednakim uvjetima. Također, HNS mora isplatiti tužiteljima Dei Redžić, Ivanu Gojčeti, Zvonimiru Alaču, Arminu Hasanbegoviću, Dariju Dalmaciji, Saši Čobanovu te Index promociji neimovinsku štetu zbog povrede prava osobnosti, u ukupnom iznosu od 120 tisuća kuna, kao i isplatu troška parničkog postupka u iznosu od 66.381,25 kuna.


»HNS je tijelo javne vlasti, što je utvrđeno popisom javne vlasti koju vodi Povjerenica za informiranje RH, a pored toga Savez se smatra dijelom tzv. sportskog sustava sporta u RH te je zakonom propisano da njegovo djelovanje predstavlja javne potrebe u sportu na državnoj razini. Izuzetno je važno da se tuženik dijelom financira iz proračuna RH, odnosno sredstvima poreznih obveznika«, navodi se u presudi.




HNS, kojem je na čelu Davor Šuker, kao dokazni materijal u postupku dostavio je niz kritičkih članaka Indexa o HNS-u, ali sud ih nije uzeo u razmatranje jer su irelevantni za postupak. Sutkinja Butigan Matić presudila je da kritika protiv HNS-a ne može biti osnova da se novinarima zabrani rad.


U rujnu 2015. godine zaštitari tvrtke Sokol Marić, pod ugovorom s HNS-om, novinare Indexa Deu Redžić, Zvonimira Alača i Darija Dalmaciju su prvi put spriječili da uđu na press konferenciju HNS-a, dok je predsjednik HNS-a Davor Šuker tom prilikom s leđa napao Indexovog novinara Alača i iz ruke mu istrgnuo mobitel. Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak urednici Indexa Dei Redžić kazao je da ne može ući na press konferenciju jer je riječ o privatnom događaju koji organizira HNS.


Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, kazao nam je da strukovna organizacija pozdravlja presudu i da se nada da će biti i potvrđena. To je jasna poruka svim nositeljima javnih ovlasti da je u demokratskom društvu potpuno neprihvatljivo pojedinim novinarima zbog njihovog izvještavanja zabraniti prisustvo javnim događajima i isključiti ih iz komunikacije. To je važno, kaže nam Zovko, jer se i političari i drugi javni djelatnici znaju krajnje neprimjereno odnositi prema novinarima zbog njihovog rada a često pokazuju neznanje o biti novinarske profesije. Jer, pravo je novinara da pita i da služi interesu javnosti a ne parcijalnim interesima.