Neslaganje partnera na vlasti

HNS se buni zbog odgode skidanja ploče s ustaškim pozdravom: HDZ ne brinu prpošna priopćenja iz HNS-a

Jagoda Marić

Sporna ploča / Foto Nikola Cutuk/PIXSELL

Sporna ploča / Foto Nikola Cutuk/PIXSELL

Stojakovu prijetnju da »HNS-u nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma«, malo tko je u HDZ-u shvatio ozbiljno



ZAGREB  Hrvatska narodna stranka bila je najveći kritičar Mostovog istupanja s oporbenih pozicija u vrijeme dok je Most bio dio HDZ-ove Vlade. No, posljednjih dana HNS-ova priopćenja sve više nalikuju na nekadašnja Mostova, s time da nitko na političkoj sceni ne vjeruje da bi HNS u nekom trenutku mogao postupiti kao Most i odreći se vlasti.


Jučerašnja izjava člana predsjedništva HNS-a Tomislava Stojaka u kojoj poručuje da »za HNS nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma« zvuči kao da ju je izrekao Božo Petrov uoči pada prve Vlade Andreja Plenkovića ili prošle godine u proljeće kad su raskinuli dogovor s Tomislavom Karamarkom.


Stojak u izjavi ističe nužnost provedbe obrazovne reforme, ali očito i na izjave ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića Večernjem listu o tome da ploča u Jasenovcu s pokličem »Za dom spremni« neće biti skinuta dok Vladino povjerenstvo za suočavanje s prošlošću ne završi s radom i dok se ne donese novi zakon«.



»Vrijeme za uklanjanje ploče u Jasenovcu, odnosno ustaškog pozdrava je – prošlo. Krediti koje smo dali premijeru i Vladi su što se nas tiče potrošeni, i svako drugo pristupanje tom pitanju za nas je neprihvatljivo«, kazao je za N1 televiziju Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a. Na pitanje o tome jesu li zbog ovog pitanja spremni izaći iz Vlade odgovorio je kako na njega može odgovoriti kad čuje stav Vlade i premijera.SDSS u Saboru ima tri zastupnika, a Vlada Andreja Plenkovića je izabrana sa 78 glasova. (J.K.)


Stojak tvrdi da je »HNS postigao dogovor s premijerom i očekujemo da se taj dogovor poštuje, jer smatra da je za Hrvatsku glavna tema hitna provedba kvalitetne obrazovne reforme i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak«.


– Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku, poručuje Stojak.


Međutim, Stojakovu prijetnju da »HNS-u nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma«, malo tko je u HDZ-u shvatio ozbiljno. Dok su se u vrijeme takvih izjav iz Mosta zabrinuto pitali što žele Božo Petrov i ekipa, jučer nam je nekoliko dužnosnika te stranke kazalo da ih ta priopćenja nimalo ne brinu.