Zahtjevi "narodnjaka"

HNS-ovi uvjeti SDP-u: Hoćemo isti broj zastupnika i ministara, ponovo spojite graditeljstvo i zaštitu okoliša

Tihana Tomičić

Ministar gospodarstva u novoj lijevo-centrističkoj vladi bio bi Ivan Vrdoljak, ostala bi i Anka Mrak-Taritaš, a resor vanjskih poslova ovisio bi o nastavku kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a



Kako se neslužbeno može čuti, u HNS-u će u razgovorima sa Zoranom Milanovićem i SDP-om zapravo tražiti stare polazne pozicije, sa izbora 2015. godine – to znači devet ulaznih mjesta na listama, kao i ministarstva vanjskih poslova i gospodarstva te kulture, a ideja je da se ranije razdvojen resor zaštite okoliša i graditeljstva (koji je 2011. bio razdvojen kako bi Mirela Holy dobila zaštitu okoliša) ponovno spoji.


Što se samih izbornih lista tiče, tema pregovora sa SDP-om bit će i pozicije HNS-ovaca na zajedničkim koalicijskim listama po izbornim jedinicama: naime, prošle godine neki HNS-ovi kandidati, poput Anke Mrak-Taritaš ili Matije Posavca, bili su slabo rangirani, ali su u Sabor ušli uz pomoć preferencijalnih glasova građana, stoga u HNS-u drže da bi ovoga puta oni trebali biti odmah rangirani za izvjesni ulazak u Sabor, pogotovo stoga što su liste sada rasterećene nekih imena SDP-ovaca, primjerice na listi u 2. jedinici više neće biti Josipa Leke koji je ušao u Ustavni sud itd.


– Situacija u ovoj državi je jako ozbiljna, stvari ne funkcioniraju, sve stoji mjesecima, i sigurno da mi u razgovorima sa SDP-om nećemo trošiti vrijeme na međusobno natezanje i filozofiranje. Polazna osnova su izbori 2015. godine, moramo biti operativni i konkretni, kažu u vrhu HNS-a.




Oni misle da će Krešo Beljak iz HSS-a teško uspjeti svoju konzervativnu stranačku bazu privoljeti na koaliciju sa SDP-om, bez obzira na Beljakove osobne preferencije i dogovor s Milanovićem, a to također znači da će HNS u savezu imati jednako snažnu poziciju kao i ranije, kaže naš sugovornik. Također, smatra da Hrvatski laburisti više ne bi trebali biti u predizbornom savezu jer jednostavno više ne donose nikakve glasove, a »crpe« mjesta na listama i u pretpostavljenoj budućoj vladi.


U HNS-u tvrde da koaliciji sa SDP-om mogu donijeti čak i više glasova nego 2015. godine, nakon što je Vesna Pusić ušla u kandidaturu za UN: »Prošli put HNS je donio oko 90.000 glasova, a sad računamo na najmanje 110. 000 glasova, a možda i više«, kaže naš sugovornik iz vrha stranke.


Naravno, ministar gospodarstva u novoj lijevo-centrističkoj vladi bio bi Ivan Vrdoljak, ostala bi i Anka Mrak-Taritaš, a resor vanjskih poslova ovisio bi o nastavku kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.


Očekuje se da će se predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i SDP-a Zoran Milanović sastati u utorak ili srijedu, a do kraja tjedna znat će se i odluka stranačkih tijela HSS-a.