Sukob

HNS-ovi ministri zbog plaća prosvjetarima spremni napustiti Vladu: ‘Nećemo podržati takav proračun’

Hina

Na sastanku koalicije koji je vodio ministar financija Zdravko Marić, predstavljen je proračun za iduću godinu u kojem nije prikazano rješenje za rješavanje problema učiteljskih plaća



Sa sastanka predstavnika vladajuće koalicije u petak na kojemu im je ministar financija Zdravko Marić predstavio nacrt prijedloga državnog proračuna za 2020. godinu, HNS-ovci su izašli vrlo nezadovoljni, piše u subotu Jutarnji list.


Tvrde da dvoje HNS-ovih ministara neće dići ruke za ovakav prijedlog proračuna i da su spremni napustiti Vladu Andreja Plenkovića, navodi dnevnik.


Smatraju da je iz Marićeve prezentacije jasno da u planirani budžet Ministarstva znanosti i obrazovanja za iduću godinu nisu ukalkulirani zahtjevi učitelja, koji traže da im se plaće povećaju za 6,11 posto povećanjem koeficijenata složenosti njihovih poslova.




Na bilateralnom sastanku HDZ HNS koji je održan u utorak (nakon sastanka svih članica vladajuće koalicije, nap. a.) HNS je predložio privremene kompenzacijske mjere za plaće učitelja dok se ne nađe cjelovito rješenje za popravak koeficijenata.


Na sastanku koalicije koji je vodio ministar financija Zdravko Marić, predstavljen je proračun za iduću godinu u kojem nije prikazano rješenje za rješavanje problema učiteljskih plaća. Budući da u vezi s tim pitanjem nema političkog dogovora, HNS neće podržati takav proračun za 2020.


HNS predlaže da se prijedlog proračuna odgodi za sljedeću Vladinu sjednicu. HNS i dalje inzistira na dijalogu s učiteljima i pronalasku rješenja za pravednije učiteljske plaće. Državni proračun koji to ne predviđa HNS neće podržati! poručili su u HNS-u, donosi Jutarnji list.