"S proračunom odgovorno"

HNS o izjavi vukovarskog gradonačelnika da “ulaganjem u mlade od njih pravimo invalide”

Hina

Foto: Arhiva NL

Foto: Arhiva NL

"Ta izjava još je skandaloznija tim više jer će studenti i njihovi roditelji morati iz svog tankog kućnog budžeta izdvojiti čak tisuću kuna više, dok si je gradski odjel koji je ukinuo subvencije, rebalansom proračuna povećao plaće", priopćio je u nedjelju HNS



Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) u nedjelju je oštro osudila, kako navodi, “skandaloznu izjavu HDZ-ovog gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave da ulaganjem u mlade od njih pravimo invalide”.


“Ta izjava još je skandaloznija tim više jer će studenti i njihovi roditelji morati iz svog tankog kućnog budžeta izdvojiti čak tisuću kuna više, dok si je gradski odjel koji je ukinuo subvencije, rebalansom proračuna povećao plaće”, priopćio je u nedjelju HNS.


Inače, vukovarske gradske vlasti prekinule su sufinanciranje gradskog i međugradskog prijevoza studenata od 3. listopada za što su do sada izdvajale 1,2 milijuna kuna. Kako su iz gradske uprave pojasnili, novca u proračunu nema i moraju se odgovorno moraju ponašati prema gradskim financijama te najavili da će morati uvesti i dodatne mjere štednje jer će se, kako navode, novim prijedlogom zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, koji bi u Saboru trebao biti donesen do kraja godine, Gradu Vukovaru do 2020. godine smanjiti prihodi za 15 milijuna kuna.




HNS je u današnjem priopćenju ističe da mladi i obrazovanje u Hrvatskoj nemaju alternativu te je pozvao vukovarskog gradonačelnika da se ugleda na projekte HNS-ovih župana u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.


“Vrijeme je da i ostale političke strukture naprave zaokret u svojim programima i projektima te da shvate da mladi i obrazovanje u Hrvatskoj nemaju alternativu. I stara narodna poslovica kaže da na mladima svijet ostaje, no činjenica je da isti ti mladi neće ostati u Hrvatskoj ako im se ne pruži šansa za dobrim obrazovanjem. Svi mladi u Hrvatskoj moraju imati jednaku šansu za obrazovanjem, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske se nalazili, pa pozivamo gospodina Penavu da se ugleda na projekte HNS-ovih župana u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji”, navodi HNS u priopćenju.


Kako je priopćeno, aktualni potpredsjednik i v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar je kao župan Varaždinske županije prvi pokrenuo mini obrazovnu reformu, osigurao svim osnovnoškolcima besplatne udžbenike, srednjoškolcima sufinancirani prijevoz, studentima stipendije, prvi je u ovom dijelu Europe uveo micro bitove u osnovne škole, a 90 posto osnovnoškolaca pohađa jednosmjensku nastavu.


Veliku pozornost obrazovanju daje, istaknuto je, i HNS-ov župan Međimurske županije Matija Posavec koji je svim osnovnoškolcima osigurao besplatne udžbenike, srednjoškolcima besplatan autobusni i željeznički prijevoz, osobne asistente potrebitima u vrtićima i školama, a svi redovni studenti imaju pravo na jednokratnu godišnju potporu koju dodjeljuje županija.


HNS je najavio da će s ovom problematikom upoznati svoju ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak i premijera Andreja Plenkovića i istaknuo da “Hrvatska nema vremena za čekanje, obrazovanje je ključ uspjeha ovoga društva i najvažniji pokretač hrvatskoga gospodarstva”.


“Nemojmo dopustiti da su nam puna usta Vukovara samo 18. studenoga na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, nakon kojeg Grad heroj postaje grad duhova, u kojem nema  dječjeg smijeha, novca za studente, posla i jednake šanse za sve njegove stanovnike”, stoji na kraju HNS-ova priopćenja.