Priopćenje

HNS Rijeka traži hitnu ostavku pročelnika Benca te njegovu ispriku Riječanima

P. N.



Potpuno je jasno da pročelnik odgovoran za upravljanje gradskom imovinom, Vladimir Benac, mora odmah podnijeti neopozivu ostavku, ako ništa drugo onda zbog političke odgovornosti.


Naime, svakom je poduzetniku potpuno jasno kako gradska politika upravljanja imovinom u vlasništvu grada mora biti najtransparentniji dio svake gradske politike. To se, između ostaloga, odnosi i na upravljanje poslovnim prostorima.


Svaka radnja, slučajna ili namjerna, koja ide u smjeru narušavanja povjerenja poduzetnika u gradske javne natječaje narušava i onako narušenu poslovnu klimu u gradu. Za narušavanje poslovne klime u gradu potrebno je pozvati na odgovornost sve one koji u tome učestvuju. Važno je naglasiti da grad u kojem svaki poduzetnik nema jednaku priliku za poslovanje i svoj razvoj nema budućnost koju zaslužuje. Upravo je zdravo i razvijeno lokalno poduzetništvo i obrtništvo glavni preduvjet daljnjeg razvitka grada. Predmetni slučaj pokazuje da je gradska uprava još uvijek vrlo daleko od te spoznaje, no sada je zadnja prilika za djelovanje.

Kako smo mi u riječkom HNS-u svjesni da bez konstantne interakcije s poduzetnicima ne može biti niti kvalitetnog programa i strategije razvoja poduzetništva, s mnogima od njih smo komunicirali i to još uvijek činimo. Nažalost, kroz te su razgovore poduzetnici i obrtnici kao glavne probleme svog poslovanja isticali u najvećoj mjeri upravo netransparentnu i često neshvatljivu politiku poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, kao i ponekad sumnjive ishode javnih natječaja za dobivanje poslova održavanja i izvođenja radova na gradskoj imovini.




HNS Rijeka je, upravo na zahtjev velike skupine ogorčenih riječkih poduzetnika,prije godinu dana pokrenuo inicijativu za izradu javno dostupne online baze podataka svih gradskih poslovnih prostora i gradske imovine. Sada je, nažalost, potpuno jasno da su ti riječki poduzetnici bili s pravom ogorčeni, te da su njihove primjedbe bile više nego opravdane. Ista inicijativa je jednoglasno podržana od strane Gradskog vijeća prilikom usvajanja gradskog proračuna pa je baza podataka sada u testnoj fazi.


Glavni smjer djelovanja riječkog HNS-a, a i mojeg osobnog,i nadalje će biti na podizanju poduzetničke klime u gradu, pa upravo zato svojom odgovornošću smatramo da još jednom vrlo jasno i nedvosmisleno zatražimo hitnu ostavku pročelnika Benca te njegovu ispriku građanima Rijeke. Podsjećam kako je Vladimir Benac trenutno vršitelj dužnosti pročelnika Odjela gradske uprave za upravljanje imovinom, dok je natječaj za to radno mjesto, kao i još pet pročelničkih mjesta, objavljen u Narodnim novinama prošloga mjeseca, a što samo po sebi i nije najkorektniji potez Gradonačelnika svega nekoliko mjeseci pred lokalne izbore.

Logički se nameće da, u slučaju da se v.d. pročelnik na spomenuti natječaj prijavio, očekujemo povlačenje njegove prijave, stoji u priopćenju HNS-a Rijeka.