Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 2n
Sutra: 18° 18° 2n
22. listopada 2019.
Zaštita novinara

HND i nevladine udruge osudili prijeteće pismo Dragi Pilselu

HND i nevladine udruge osudili prijeteće pismo Dragi Pilselu
HND i nevladine udruge osudili prijeteće pismo Dragi Pilselu
Autor:
Objavljeno: 29. lipanj 2015. u 10:54 2015-06-29T10:54:48+02:00

»Pismo je možda djelo luđaka, ali je i pokazatelj atmosfere u kojoj se takvi luđaci osjećaju sve slobodnijim«, navode u priopćenju Antifašistička liga te za Kuću ljudskih prava B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava

ZAGREB – Hrvatsko novinarsko društvo (HND) te Antifašistička liga i Kuća ljudskih prava najoštrije su osudili prijeteće pismo prepuno uvreda koje je dobio novinar Drago Pilsel smatrajući da je to anonimno pismo poziv na nove napade na kolegu Pilsela, uključujući i fizičke te je zatražilo od nadležnih organa da otkriju pošiljatelja i adekvatno ga kazne.

»To je pismo ujedno i nastavak trenda bezočnih napada na novinare. Dodatno opasnom ocjenjujemo činjenicu da je istoga dana kada je kolega Pilsel dobio anonimno prijeteće pismo u tjedniku »7Dnevno« i na portalu »dnevno.hr » insinuirana njegova navodna povezanost s KOS-om (kontra-obavještajnom službom bivše JNA) a bez ikakvih dokaza«, priopćio je HND.

Sramotno je, ističe HND, da pojedini mediji napadaju ljude ad hominem i bez dokaza, te šire netrepeljivost i koriste govor mržnje stvarajući ozračje u kojemu se potom nekažnjeno provode hajke na ljude uključujući i prijetnje smrću.

HND će se i dalje dosljedno boriti protiv takvoga zagađivanja medijskoga i javnoga prostora uključujući sva zakonska sredstva, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Saša Leković.

I Kuća ljudskih prava te Antifašistička liga su osudili prijeteće pismo Pilselu te su također uočili da ga je dobio isti dan kad je u tjedniku 7Dnevno i na portalu dnevno.hr insinuirana njegova povezanost s KOSom. »Tu ničim potkrijepljenu tvrdnju, očigledno zlobnu i sve samo ne bezopasnu izmišljotinu, iznosi, zajedno s nizom sličnih kleveta, Nikica Gović u kolumni 'Riječ glavnog urednika'«, podsjećaju nevladine udruge.«

»Pristojni ljudi međusobno se uvjeravaju da je portal dnevno.hr i tjednik 7Dnevno marginalna pojava koju treba ignorirati jer klevetama i lažima nastoje provocirati reakcije kako bi se o njima govorilo te da slične sramote od pisane riječi ima i drugdje. To, međutim, otvara staro pitanje granice toleriranja netolerancije, klevetanja s evidentno zlobnim namjerama. Takvo namjerno usmjeravanje mržnje najbesramnijim izmišljotinama poziv je i poticanje na fizičko nasilje«, drže Antifašistička liga te Kuća ljudskih prava.

Oni traže odlučnu akciju policije u razotkrivanju pisca prijetećeg pisma i zaštitu novinara Pilsela.

Ocjenjuju da je put koji nagovještavaju ovakva pisma utrt utjerivanjem novina i novinara u »red« ridikuloznim sudskim presudama i samocenzurom u strahu od nepodobnosti, vodi preko namjernog brkanja slobode javne riječi s klevetanjem i huškanjem na nasilje, a završava fizičkim nasiljem nad pojedincima kako bi se utjerao strah većini.

»Pismo je možda djelo luđaka, ali je i pokazatelj atmosfere u kojoj se takvi luđaci osjećaju sve slobodnijim«, navode u priopćenju Antifašistička liga te za Kuću ljudskih prava B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.