Pobuna u posljednji čas

HND: Kriminalom i krivotvorinama otimaju Novinarski dom

Boris Pavelić

Ovo nije samo jedna presuda, nego smišljeni plan da se uništi simbol novinarske profesije / Snimio Darko JELINEK

Ovo nije samo jedna presuda, nego smišljeni plan da se uništi simbol novinarske profesije / Snimio Darko JELINEK

HND od sudova traži reviziju i ponavljanje sudskog postupka. U rujnu prošle godine, javnost je šokirala vijest da je HND izgubio četvrt stoljeća dug sudski spor protiv davno propale tvrtke "UTT Europa 92", zbog kojega njezinoj nasljednici u vlasništvu dva čovjeka - "Stečajnoj masi UTT Europa 92" - mora isplatiti više od dva milijuna kuna. No čelnici HND-a, zajedno s odvjetnikom društva Lukom Kipom, ustvrdili su danas da je presuda donesena na temelju krivotvorenih dokumenata, kao i da OIB tvrtke "UTT Europa 92", koja je propala još 2005, ne postoji u sudskom registru



Hrvatsko novinarsko društvo (HND) očekuje da će sudovi ukinuti presudu na temelju koje bi moglo ostati bez Novinarskog doma jer je donesena, tvrde u HND-u, “na temelju krivotvorina”.


To su u Zagrebu kazali čelnici HND-a i odvjetnik društva, govoreći na konferenciji za novinare o zasad uspješnom pokušaju da privremeno zaustave ovrhu nad Novinarskim domom, reprezentativnim spomenikom kulture u središtu Zagreba koji su hrvatski novinari, novcem vlastite zaklade, izgradili 1929. godine.


HND od sudova traži reviziju i ponavljanje sudskog postupka. U rujnu prošle godine, javnost je šokirala vijest da je HND izgubio četvrt stoljeća dug sudski spor protiv davno propale tvrtke “UTT Europa 92”, zbog kojega njezinoj nasljednici u vlasništvu dva čovjeka – “Stečajnoj masi UTT Europa 92” – mora isplatiti više od dva milijuna kuna.




No čelnici HND-a, zajedno s odvjetnikom društva Lukom Kipom, ustvrdili su danas da je presuda donesena na temelju krivotvorenih dokumenata, kao i da OIB tvrtke “UTT Europa 92”, koja je propala još 2005, ne postoji u sudskom registru – a to i jest razlog što je Fina prošlog mjeseca nakon samo dan i pol prekinula financijsku blokadu HND-a, koju su, na temelju pravomoćne presude, zatražili tužitelji.


Novinarski dom / Snimio Darko JELINEK


Novinarski dom / Snimio Darko JELINEK



Drugim riječima, otkad je prije deset mjeseci Županijski sud u Zagrebu donio pravomoćnu presudu u predmetu, čelništvo HND-a vodi grozničavu pravnu bitku da spriječi, kako tvrde, “kriminalni pokušaj otimanja HND-ove imovine”.


Glavne činjenice četvrt stoljeća dugog sudskog spora: HND je tvrtki “UTT Europa 92” u srpnju 1990. iznajmio prizemlje Novinarskog doma da u njemu uredi restoran. Dvije godine kasnije, nakon što najmoprimac nije plaćao najam niti ispunio odredbe ugovora, sudski je izbačen iz prostora, ali je podnio tužbu zbog naknade navodnih troškova uloženih u zgradu.


Nakon nekoliko nepravomoćnih presuda i ponavljanja suđenja, u rujnu prošle godine, pravomoćno je potvrđena presuda Općinskoga građanskog suda u Zagrebu da HND tužiteljima ima isplatiti oko 350 tisuća eura.


“Dvije trećine duga odnosi se na zatezne kamate, što znači da se sva sporost hrvatskog pravosuđa prelama na leđima HND-a”, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.


“Presuda je donesena na temelju krivotvorina”, ustvrdila je potpredsjednica HND-a Slavica Lukić, iznoseći rezultate “vlastite istrage” koju je u proteklih deset mjeseci obavio HND. Naime, jedan od računa na temelju kojega je tužitelj tražio odštetu od HND-a izdan je 8. rujna 1989, godinu dana prije nego što je ugovor s HND-om sklopljen, i to u vrijeme kada tvrtka koja ga je izdala – nije ni postojala, izvijestila je Lukić.


HND / Snimio Darko JELINEK


HND / Snimio Darko JELINEK



Osim toga, krivotvoren je i arhitektonski projekt prema kojemu je investicija – koje, tvrde u HND-u, nikad nije bilo – navodno provedena. Povrh svega, u sudskome registru ne postoji OIB tvrtke “UTT Europa 92”, pa nije uspio njihov nedavni pokušaj da u Fini financijski blokiraju HND.


Lukić je izvijestila kako je HND zbog tih krivotvorina podnio kaznenu prijavu državnom odvjetništvu, koja je nedavno rezultirala optužnicom protiv Ante Matića, jednog od tužitelja, zbog davanja lažnog iskaza. Krivotvorenje, premda u tekstu optužnice spomenuto, nije inkriminirano, jer je za to nedjelo nastupila zastara. Otkriće krivotvorina, tvrde u HND-u, “dovodi u sumnju vjerodostojnost svih ostalih računa i dokumenata u parničnom postupku te vodi zaključku da je na djelu kriminalni pokušaj otimanja HND-ove imovine”.


“Ako se takve stvari događaju organizaciji koja okuplja dvije tisuće hrvatskih novinara, što mogu očekivati obični građani?”, retorički je upitala Slavica Lukić, koja na pitanje smatra li da su sudovi prevareni ili je riječ o čemu ozbiljnijem, znakovito odgovara: “Želimo vjerovati da je sud prevaren”. Potpredsjednik HND-a i kolumnist našeg lista Branko Mijić ovaj je slučaj nazvao “klasičnom hrvatskom pričom”.


“Da se slična stvar dogodila s Hrvatskim narodnim kazalištem (HNK), s pravom bi izvanredno zasjedala vlada i tajne službe, jer to bi se zvalo – kulturocid. Novinarski dom sjedište je hrvatskih novinara, i premda zgrada nije novinarstvo, otimanje Novinarskog doma bio bi kraj novinarstva u Hrvatskoj”, tvrdi riječki kolumnist.


Hrvoje Zovko istaknuo je da će HND internacionalizirati problem, tvrdeći kako “ovo nije samo jedna presuda, nego smišljeni plan da se uništi simbol novinarske profesije”.


“Propast HND-a bila bi katastrofa za novinarstvo”, uvjeren je i Zovko, koji napominje kako ni politika u cijelom slučaju nije nedužna: kada je HND 1993. deložirao “UTT Europu 92” jer su prekršili ugovor, iz tadašnjeg Ministarstva iseljeništva stizali su dopisi da tvrtku “ne treba dirati”, jer da je riječ o “domoljubima koji su pomogli obrani zemlje”. Kako, HND nikad nije doznao.