Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Središnja banka

HNB kupuje zemljište na kojem će graditi trezor. Bit će smješten uz vojarnu Tigrova

Boris Vujčić / Foto: S. DRECHSLER
Boris Vujčić / Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 7. studeni 2019. u 9:48 2019-11-07T09:48:04+01:00

Hrvatska narodna banka namjerava kupiti zemljište u novozagrebačkom naselju Utrini, pored vojarne Prve gardijske brigade Tigrovi – Croatia, te sagraditi zgradu za trezorsko poslovanje, piše u četvrtak Večernji list.

Ta je politika upravo u skladu s onim što je guverner HNB-a Boris Vujčić govorio kad je upozorio na novo stvaranje nekretninskog balona na nedavnoj konferenciji u organizaciji burze i mirovinskih fondova, navodi dnevnik.

Osim što je istaknuo da su cijene stanova u Hrvatskoj uzletjele na pretkrizne razine, po najvišoj stopi u EU, te da se stvara nekretninski balon, čelnik HNB-a je istaknuo i sve veći jaz između troškova gradnje nekretnina i cijena na tržištu te povećavanje razlike između realiziranih i traženih cijena nekretnina – traži se i do 250 eura po četvornom metru više od cijena koje su ugovorene.

U HNB-u su očito zaključili da im je puno isplativije uložiti u zemljište i gradnju umjesto rizika nabave nekretnina po tržišnim pravilima kakva trenutačno vladaju, ističe Večernji.

Potrebno je kupiti odgovarajuće zemljište na kojem će se sagraditi novi objekti za potrebe trezorskog poslovanja HNB-a.

Prilikom planiranja za 2020. kao i za svaku poslovnu godinu, ocijenit će se i takva vrsta potrebe, za nekretninama, te u skladu s tim donijeti odgovarajuće odluke, otkrivaju u HNB-u te preciziraju da je Hrvatska narodna banka već u kontaktu s nadležnim državnim službama oko kupoprodaje jednog dijela zemljišta koje je pozicionirano uz Vojarnu PGB Tigrovi – Croatia.

Pozicija u načelu udovoljava zahtjevima za objekt namijenjen trezorskom poslovanju središnje banke – kažu u HNB-u ne izričući to, ali vjerojatno imajući na umu i sigurnosni element, donosi Večernji list.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.