Hrvatski helsinški odbor

HHO osudio napad na Mamića i prozvao političare za podilaženje navijačima

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Treći fizički napad na Zdravka Mamića, koji se ovoga tjedna dogodio u Bolu na Braču, rezultat je pokušaja kriminalizacije nogometnog vrha, predvođenog predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davorom Šukerom i donedavnim potpredsjednikom Zdravkom Mamićem, od strane medija i političara zajedno, navodi HHO u izjavi koju potpisuje predsjednik Odbora Ivan Zvonimir Čičak



ZAGREB Hrvatski helsinški odbor (HHO) u petak je osudio fizički napad na nogometnog dužnosnika Zdravka Mamića, uz ocjenu da su takvi napadi rezultat društvene klime koju stvaraju pojedini političari podilazeći navijačima-biračima.


Treći fizički napad na Zdravka Mamića, koji se ovoga tjedna dogodio u Bolu na Braču, rezultat je pokušaja kriminalizacije nogometnog vrha, predvođenog predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davorom Šukerom i donedavnim potpredsjednikom Zdravkom Mamićem, od strane medija i političara zajedno, navodi HHO u izjavi koju potpisuje predsjednik Odbora Ivan Zvonimir Čičak.


Zamjenom teza nogometni vrh prokazuje se glavnim uzročnikom divljaštva, huliganizma, rasizma, šovinizma, seksizma, piromanije i drugih »nepodopština« na našim nogometnim stadionima, ocjenjuje HHO.




Odbor upozorava i na širi kontekst i društvenu opasnost i ovoga trećeg fizičkog napada na nogometnog dužnosnika Zdravka Mamića. »Prvi je bio na stadionu Hajduka gdje ga je (u nazočnosti naših promatrača) napao bivši nogometaš Hajduka Ivo Bego. Potom su navijači Torcide bakljama napali ispred zgrade splitskog suda Zdravka Mamića i njegova odvjetnika Čedu Prodanovića koji su došli na zakazano ročište«.


U istom kontekstu, kažu, treba gledati i napade navijača Torcide na nogometnog suca Brunu Marića palicama u jednom splitskom restoranu te napad Torcidinih huligana na delegaciju HNS-a predvođenu tadašnjim nogometnim izbornikom Nikom Kovačem na benziskoj postaji Zir. U ovoj sezoni jedan navijač Torcide utrčao je u teren u vrijeme utakmice pokušavajući vatrogasnom šipkom napasti suca utakmice i neke igrače, ali je u tome spriječen.


HHO stoga poziva sve društvene čimbenike na snažnu osudu ovakvih oblika ponašanja, a institucije pravne države na poduzimanje onih mjera u skladu sa zakonom koji neće ostaviti ni trunku sumnje vezano uz moguću neobjektivnost u donošenju sudskih odluka.


U protivnom mogli bismo kao rezultat »pozitivne društvene atmosfere» prema ovim negativnim pojavama dočekati i vijest o smrtonosnim posljedicama ovakvog ponašanja, upozorava HHO.