Ministar uteg

HDZ želi pošto – poto izbjeći raspravu tik pred izbore: Glasanje o Mariću već 28. travnja ili 5. svibnja?

Zlatko Crnčec

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Iz HDZ-a su jučer demantirali mogućnost rekonstrukcije Vlade u sklopu koje bi premijer Plenković smijenio Marića. No, još se ne zna politička pozicija Mosta, i hoće li ova stranka podržati Marića



ZAGREB HDZ želi da se priča sa SDP-ovim zahtjevom za glasanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću što prije završi. Kako se može neslužbeno doznati iz ove stranke, rasprava o tom SDP-ovom zahtjevu bit će održana najvjerojatnije u petak, 28. travnja. Za taj je datum naime predviđen kraj aktualne saborske sjednice kako kampanja za lokalne izbore koji će se održati 21. svibnja ne bi utjecala na rad parlamenta.


Još jedan tjedan


Međutim, kako se može neslužbeno doznati, u tijeku su konzultacije između čelnih ljudi HDZ-a i Mosta oko toga da se aktualna sjednica produži za još jedan tjedan, odnosno da završi s radom 5. svibnja. Ako bi se ovaj dogovor postigao, moguće je da se saborska rasprava o povjerenju ministru Mariću održi tijekom tog tjedna.


Međutim, zasad je puno vjerojatnije da ona bude održana 28. travnja kako bi se ovaj slučaj što prije razriješio, te da saborska rasprava ne utječe negativno na kampanju za lokalne izbore. HDZ će navodno snažno podržati Marića i neće dozvoliti njegovu smjenu.




Iz HDZ-a su jučer demantirali i mogućnost rekonstrukcije Vlade u sklopu koje bi premijer Andrej Plenković smijenio Marića s pozicije ministra financija. Međutim, još uvijek se ne zna politička pozicija Mosta oko ovog pitanja, odnosno hoće li ova stranka podržati Marića. Čelnici ove stranke dosad su davali tek vrlo općenite izjave oko ovog pitanja govoreći da još uvijek nemaju dovoljno informacija o tome postoji li i kakva je odgovornost ministra Marića. SDP traži Marićevu smjenu jer smatra da njegova povezanost s Agrokorom opterećuje Vladu.


Marić je od 2012. do 2015. bio izvršni direktor u Agrokoru odakle je početkom 2016. došao u Vladu Tihomira Oreškovića. Tijekom 2016. prilikom pokušaja preslagivanja nakon smjene Tihomira Oreškovića bio je HDZ-ov kandidat za mandatara nove Vlade.


Uvrštenje odmah


SDP će zahtjev za glasovanjem o povjerenju Mariću uputiti u saborsku proceduru danas ili najkasnije sutra. Nakon toga počinje teći rok od 30 dana tijekom kojeg se mora održati saborska rasprava. U skladu sa saborskim Poslovnikom predsjednik Sabora Božo Petrov mora zahtjev SDP-a odmah uvrstiti u dnevni red. Vlada se o njemu mora očitovati u roku od osam dana od uvrštenja u dnevni red.