Danas formalna odluka

HDZ stavlja pod kontrolu kampanju Grabar Kitarović: Na čelo dolazi pouzdani Plenkovićev čovjek

Dražen Ciglenečki

Foto Duško Marušić / PIXSELL

Foto Duško Marušić / PIXSELL

Posebno je zanimljivo u cijelom ovom slučaju to što predsjednica uopće još nije formalno objavila da će se kandidirati za još jedan predsjednički mandat. Dosad je samo dva puta neslužbeno najavila da se namjerava boriti za još pet godina na funkciji predsjednice Republike



ZAGREB – Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a na današnjoj će sjednici osnovati izborni stožer za izbore za predsjednika Republike, a na njegovom će čelu biti član predsjedništva stranke i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Kako se može neslužbeno doznati u ovoj stranci, rezultat je to dogovora između vodstva HDZ-a i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koji je postignut prije nešto više od tjedan dana na sastanku u jednom opatijskom hotelu. Na tom su sastanku osim predsjednice, te predsjednika HDZ-a i i premijera Andreja Plenkovića bili prisutni i predsjednik Sabora i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade Davor Božinović, ministar prometa Oleg Butković, te sam Anušić.


Posebno je zanimljivo u cijelom ovom slučaju to što predsjednica uopće još nije formalno objavila da će se kandidirati za još jedan predsjednički mandat. Dosad je samo dva puta neslužbeno najavila da se namjerava boriti za još pet godina na funkciji predsjednice Republike. Prvi put je to napravila u Kninu 5. kolovoza ove godine na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a drugi put nekoliko dana kasnije kroz formu opširnog intervjua u krajnje desnom Hrvatskom tjedniku. Ali formalno ona kandidaturu još nije najavila, a danas će HDZ bez obzira na to osnivati njen izborni stožer na čelu s Anušićem.


Nezadovoljan premijer


U neslužbenim razgovorima s nekim sudionicima gore spomenutog sastanka moglo se doznati da dogovor s predsjednicom o osnivanju stožera, prije nego je ona uopće formalno najavila svoju kandidaturu, nije plod nikakvog sukoba na relaciji Markov trg i Pantovčak. Jedan od sudionika rekao je za naš list da nije nikakav problem to što se predsjednica još uvijek nije službeno očitovala jer će to vjerojatno napraviti u rujnu. Dodao je da je to sasvim dovoljno budući da će prvi krug predsjedničkih izbora biti tek krajem prosinca ove godine.




Neslužbeno se ipak može doznati doznati da je premijer Plenković bio jako nezadovoljan činjenicom da je Grabar-Kitarović dala intervju Hrvatskom tjedniku koji je krajnje desna tiskovina koja ga je u zadnjih nekoliko godina brutalno napadala za nacionalnu izdaju.


U proljeće ove godine Grabar-Kitarović riješila se dvojice savjetnika – Mate Radeljića i Tomislava Galića, te je priznala da je pogriješila kada je bila ustvrdila da je »Za dom spremni« stari hrvatski pozdrav. To je izazvalo veliki gnjev domaće krajnje desnice čiji su je predstavnici i mediji počeli napadati. U tim su napadima prednjačili Velimir Bujanec u svojoj televizijskoj emisiji »Bujica«, te i sam Hrvatski tjednik koji ju je u to vrijeme na naslovnici nazvao »bestidnicom«. Desnica je potom iznjedrila svog kandidata, popularnog pjevača, kompozitora i poduzetnika Miroslava Škoru koji po istraživanjima javnog mnijenja dobiva oko 20 posto iako još nije ni započeo s kampanjom.


Reakcija vrha stranke


Nakon toga, predsjednica je ponovo počela napadati Vladu i vraćati se desnoj retorici koju je napustila u proljeće ove godine. Tako je početkom kolovoza u razgovoru za Hrvatski radio kritizirala neke postupke Vlade i Plenkovića. Tom je prilikom izjavila da ju je prijedlog ministra financija Zdravka Marića za četvrti krug porezne reforme »u određenoj mjeri razočarao«, te da je »očekivala ambiciozniju reformu«. Tom je prilikom dodala da joj je žao što nije došlo do većeg rasterećenja dohotka kako bi se povećale plaće, te naglasila da je ministar Marić »ovoga puta mogao bolje posložiti prioritete«. Grabar-Kitarović je tada zamjerila Plenkoviću jer prilikom rekonstrukcije Vlade nije smijenio i ministra zdravstva Milana Kujundžića.


– Stanje u zdravstvu je, neću reći katastrofalno, ali je iznimno loše. U zadnje tri i pol godine nije učinjeno ništa. Žao mi je što prilikom ove rekonstrukcije nije obuhvaćeno i Ministarstvo zdravstva, rekla je tom prilikom Grabar-Kitarović. Potom je uslijedio i intervju za Hrvatski tjednik gdje je među ostalim, govoreći o pozdravu »Za dom spremni« ustvrdila da ne može biti kompromitiran pozdrav pod kojim se branio Vukovar ujesen 1991. godine. Nakon svega toga očito je da je vrh HDZ-a reagirao i na neki način pod kontrolu stavio ovu kampanju aktualne predsjednice. Za šefa njenog izbornog stožera bit će postavljen čovjek od velikog Plenkovićevog povjerenja. Anušić je na lokalnim izborima 2017. godine uspio nakon nekoliko mandata osvojiti poziciju župana za HDZ. Riječ je o osobi koja je apsolutno podržala rekonstrukciju Vlade koju je u srpnju ove godine napravio Plenković kada je među ostalim smijenio i potpredsjednika HDZ-a Tomislava Tolušića s pozicije potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede.