Jučer Gazda, a danas...

HDZ protiv istražnog povjerenstva za Agrokor: Tvrde da to ne bi bilo korisno

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

»Mi mislimo da osnivanje istražnog povjerenstva neće donijeti nikakvu korist, već će samo ometati istragu koju provodi DORH«, kazao je Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a, te poručio da politika ne smije ometati pravosuđe. »HDZ nema razloga čuvati nikoga u tom postupku i istrazi, mi s tim problema nemamo i baš zato ne želimo ometati istragu DORH-a.«



ZAGREB – Saborski Klub HDZ-a nije podržao SDP-ov prijedlog za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva vezano za slučaj Agrokor, istaknuvši kako bi se time omela istraga koju u tom slučaju provodi Državno odvjetništvo, zbog čega predlaže da se osnivanje povjerenstva odgodi do okončanja istrage DORH-a.


»Mi mislimo da osnivanje istražnog povjerenstva neće donijeti nikakvu korist, već će samo ometati istragu koju provodi DORH«, kazao je Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a, te poručio da politika ne smije ometati pravosuđe. »HDZ nema razloga čuvati nikoga u tom postupku i istrazi, mi s tim problema nemamo i baš zato ne želimo ometati istragu DORH-a«, dodao je.


Bačić je SDP-u poručio da je, kada je riječ o kaznenoj odgovornosti, DORH jedina institucija koja to može utvrditi te da upravo to i radi, »puno bolje nego što bi to mi radili ovdje«. »Nisam sklon da saborski zastupnici odlučuju o kaznenoj odgovornosti osoba koji nisu političari«, rekao je.




Što se tiče političke odgovornosti, oporbi je poručio kako ima puno brže alate kojima može tražiti odgovornost i premijera Andreja Plenkovića te ministara Martine Dalić i Zdravka Marića – izglasavanje njihova nepovjerenja u Saboru. »Pokušali ste smijeniti ministra Marića i niste u tome uspjeli jer niste bili u pravu«, rekao je Bačić, uvjeren da bi, da na prijedlog Vlade nije donesen tzv. lex Agrokor, 35.000 ljudi završilo bi na Zavodu za zapošljavanje.


Maras (SDP): HDZ želi nešto sakriti


Gordan Maras je u ime SDP-a argumente HDZ-a zašto ne podržava osnivanje povjerenstva ocijenio neprihvatljivima, ističući da ionako ukoliko istraga DORH-a dovede do sudskog postupka, istražno povjerenstvo po zakonu prestaje s radom.


»HDZ želi nešto sakriti , što to ne znam i ne znam što se dešavalo na sjednici Nadzornog odbora HBOR-a, ali imam pravo to saznati. Ovdje se radi da HDZ-u to ne odgovara, skrivate se iza DORH-a, iako je zakon jasan«, kazao je Maras te HDZ-ovce pozvao da podnesu amandmane na točke prijedloga za osnivanje povjerenstva koje im ne odgovaraju. Ponovio je stav SDP-a da neće biti glasovanja o ustavnim sucima dok se ne osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor.


Nenad Stazić (SDP) naglasio je kako saborska povjerenstva ne utvrđuju kaznenu ni političku odgovornost, već utvrđuju činjenice, kao i u slučaju Ine ili afere Kamioni. Nezadovoljan je stanjem u pravosuđu, koje »traži skidanje imuniteta za pisanje grafita, a u drugim slučajevima se dodijeli guljenje krumpira«. »Ako naše pravosuđe ovako nastavi, Hrvatska će morati povećati uvoz krumpira, jer Hrvatska nema dovoljno domaćeg krumpira da bi bivši HDZ-ovi ministri to mogli oguliti«, rekao je.


Grmoja (Most): Ono što ćemo raditi kroz povjerenstvo je puno šire od DORH-a


Nikola Grmoja iz Mosta tvrdi kako treba istražiti sve institucije da se ne bi ponovio slučaj Agrokor. »Ono što ćemo raditi kroz istražno povjerenstvo biti će puno šire od onog što će činiti DORH. To dvoje nije spojivo«, poručio je Grmoja, a njegov stranački kolega Miro Bulj dodao kako bi zastupnici u izglasavanju istražnog povjerenstva trebali biti jedinstveni, a ne ulaziti u motive.


Osnivanje povjerenstva je u ime Kluba Živog zida podržao Ivan Vilibor Sinčić, ističući kako je »vrijeme da se u Sabor dovuče Ivica Todorić i članovi obitelji Todorić i da im se počnu postavljati vrlo neugodna pitanja«.


»Istražno povjerenstvo zlata će vrijediti da se pita sve te ljude za junačko zdravlje«, rekao je Goran Beus Richembergh u ime Klub nezavisnih zastupnika i HSU-a, a za povjerenstvo je i Klub HSS-a, čiji je Davor Vlaović poručio kako cilj treba biti utvrđivanje istine i jednakost svih građana pred zakonom.


Culej (HDZ): Cilj istrage nije Agrokor, nego rušenje Vlade


HDZ-ov zastupnik Stevo Culej oporbi je uzvratio kako cilj istrage tog povjerenstva ne bi bio Agrokor, nego rušenje Vlade Andreja Plenkovića.


»Cilj istrage nije Agrokor, nego da se sruši ova Vlada. Ajmo osnovati povjerenstvo Mrak Taritaš u Gunji, povjerenstvo Jakovina za poticaje, povjerenstvo za istraživanje svastike, nestanak oružja u Varaždinu, fiktivni računi u Gavelli, HBOR dao lovu Milanovićevom bratu, itd. Nećemo lagati narod«, poručio je Culej SDP-ovcima.